European Southern Observatory
Ensimmäiset kuvat Linnunradan mustasta aukosta

Tutkijat paljastivat ensimmäisen kuvan mustasta aukosta galaksimme keskustassa

Kaikkien aikojen ensimmäiset kuvat Sagittarius A* -mustasta aukosta on juuri julkaistu Euroopan eteläisen observatorion lehdistötilaisuudessa. Tutkijat ovat vaikuttuneita siitä, kuinka tarkkoja Einsteinin arviot olivat.

Event Horizon -teleskooppihankkeen tutkijat ovat juuri julkaisseet ensimmäiset kuvat supermassiivisesta mustasta aukosta Linnunradan keskustassa.

Kuva, joka on koottu Event Horizon -teleskoopin eli maailmanlaajuisen teleskooppiverkoston avulla, osoittaa yksiselitteisesti, että kotigalaksimme keskellä on musta aukko.

Sagittarius A*, joksi supermassiivinen aukko on nimetty, noudattaa tutkijoiden mukaan lisäksi hämmästyttävän hyvin Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ennusteita.

"Mustan aukon koko sopii Einsteinin yleiseen suhteellisuusteoriaan kymmenen prosentin virhemarginaalilla", sanoo Mariafelicia de Laurentis, yksi uuden havainnon tehneistä tutkijoista.

Uudet kuvat näyttävät Sagittarius A* -aukkoa ympäröivän tapahtumahorisontin. Tapahtumahorisontti on se valokenttä, jonka musta aukko on siepannut ja jota se imee sisuksiinsa ja jonka pystymme näkemään.

Muu osa mustasta aukosta on näkymätöntä, koska sen painovoima on niin suuri, ettei edes valo pääse pakenemaan sitä.

Maailmanlaajuinen teleskooppi näkee 3 miljoonaa kertaa niin hyvin kuin me

Event Horizon -teleskooppi on kansainvälinen tutkimushanke, johon kuuluu yksitoista teleskooppia eri puolilla maailmaa.

Teleskoopit vastaanottavat mustan aukon sähkömagneettista säteilyä radioaaltojen taajuudella, minkä jälkeen valtavasta datamäärästä muodostetaan supertietokoneilla kuva. Kun samaa kohdetta tarkkailee monta teleskooppia, ne muodostavat yhdessä maapallon kokoisen linssin.

Syntyvä erottelukyky on kolme miljoonaa niin kertaa tarkka kuin ihmisen näkökyky. Sitä voidaan verrata tilanteeseen, jossa Münchenissä baarissa oleva asiakas näkisi oluen kuplat New Yorkissa.

Sgr A*:n kuvat otettiin viitenä yönä huhtikuussa 2017 kahdeksan observatorion tarkkaillessa Linnunradan keskellä olevaa aukkoa 8–11 tunnin ajan.

Dataa kertyi 4 000 teratavua, ja tallenteet kuljetettiin lentokoneilla, koska se oli nopeampaa kuin niiden siirtäminen verkossa.

mustat aukot
© EHT Collaboration

Musta aukko käyttäytyy kuin kuriton lapsi

Vuonna 2019 Eso julkaisi kaikkien aikojen ensimmäiset mustan aukon kuvat. Sgr A*:n kuvien hankkiminen on ollut silti vaikeampaa.

Ensimmäisten kuvien kohde, M87-galaksin musta aukko, on 1 600 kertaa niin suuri kuin Sgr A*, mutta se on myös 2 000 kertaa niin kaukana kuin Linnunradan keskellä oleva musta aukko. Tästä syystä kuvatut aukot näyttävät kuvissa suurin piirtein samankokoisilta.

Kummankin mustan aukon läheisyydessä valo liikkkuu lähes samalla nopeudella kuin muualla maailmankaikkeudessa, mutta koska Sgr A* on pienempi, valo kiertyy nopeammin sen ympärille kuin M87:n mustan aukon.

Tutkijat vertaavat Linnunradan mustan aukon kuvaamista hyperaktiivisen kolmivuotiaan valokuvaamiseen. Sen sijaan vuoden 2019 kuvat ovat kuin hyvin käyttäytyvän aikuisen muotokuvia.

"Havainnot, jollaisia ei ole aiemmin tehty, auttavat meitä ymmärtämään, mitä kotigalaksimme keskustassa tapahtuu, ja antavat uutta tietoa siitä, miten nämä jättimäiset mustat aukot vuorovaikuttavat ympäristönsä kanssa", sanoo Geoffrey Bower, yksi hankkeen tutkijoista.

Jatkossa tutkijat toivovat voivansa muuntaa kuvat videoiksi. Se auttaisi heitä tutkimaan mustaa aukkoa ja sen magneettikenttää perusteellisemmin ja päättelemään, onko mustassa aukossa suihkuja, jotka sinkoavat siitä ainetta takaisin avaruuteen.

© Shutterstock

Yhä uusia havaintoja

Vaikka mustaa aukkoa ei voida nähdä suoraan, tähtitieteilijät tekevät jatkuvasti uusia havaintoja näistä maailmankaikkeuden arvoituksellisimmista ilmiöistä.