ESO
Sort hul

Tässä on ensimmäinen kuva mustasta aukosta

Ei vähempää kuin tähtitieteellinen sensaatio. ESOn lehdistötilaisuudessa on juuri esitelty kaikkien aikojen ensimmäinen kuva mustasta aukosta.

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) on juuri esitellyt julkisuudessa ensimmäisen koskaan otetun kuvan mustasta aukosta.

Kuva esittää supermassiivista mustaa aukkoa, joka sijaitsee ellipsinmuotiosen Messier 87 (M87) -galaksin keskustassa yli 53 valovuoden päässä Maasta.

Nyt kuvattu musta aukko on – mustaksi aukoksikin – valtava. Sen massa vastaa 6,5 miljardia Auringon massaa.

Musta aukko on näkymätön

Itse mustaa aukkoa ei oikeasti voida nähdä. Mikään ei pääse sieltä pakoon – ei edes valo – ja siksi tähtitieteilijät ovatkin tarkentaneet sen niin sanottuun tapahtumahorisonttiin, joka on viimeinen paikka, josta valo vielä pääsee pakenemaan mustan aukon musertavaa painovoimaa.

Kuvassa tapahtumahorisontin sijainti erottuu valorenkaana.

Sort hul

M87-galaksin keskellä sijaitseva supermassiivinen musta aukko on kaikkien aikojen ensimmäinen musta aukko, josta on saatu kuva.

© ESO

Ainutlaatuisen kuvan saaminen on vaatinut useiden vuosien tutkimuksia ja kahdeksan maailman suurimman radioteleskoopin hyvin tiivistä yhteistyötä. Teleskoopit muodostavat yhdessä niin sanotun Event Horizon Telescopen.

Teleskoopit on synkronoitu toimimaan yhdessä atomikelloilla ja ne käyttäytyvät kuin yksi suuri radioteleskooppi, jonka antennin halkaisija on sama kuin Maan. Event Horizon Telescope on niin tehokas, että se voi erottaa omenan Kuun pinnalta – ja nähdä galaksin keskukseen miljoonien valovuosien päähän.

Nyt arvoitus ratkaistaan

Tähtitieteilijät tutkivat parhaillaan tarkemmin kuvaa ja Event Horizon Telescopen mittaustuloksia, jotta päästään lähemmäksi maailmankaikkeuden mustien aukkojen arvoitusten ratkeamista.

Jos haluat nyt heti tietää lisää mustista aukoista, sinun ei tarvitse odottaa niin pitkään, että tutkijoiden tulokset julkaistaan:

SUKELLA MUSTIIN AUKKOIHIN TEEMASIVULLAMME