Pimeä aine kasvattaa mustia aukkoja

Tutkijat ovat nyt ensimmäistä kertaa löytäneet mustan aukon, joka imee kaasua useasta galaksista. Kaasu ajautuu mustaan aukkoon ilmeisesti pimeän aineen avustuksella.

Tutkijat ovat nyt ensimmäistä kertaa löytäneet mustan aukon, joka imee kaasua useasta galaksista. Kaasu ajautuu mustaan aukkoon ilmeisesti pimeän aineen avustuksella.

Pl. Marenfeld./AURA/NSF/NOIRLab/Gemini Observatory

Superraskaiden mustien aukkojen löytäminen universumista viime vuosikymmenen aikana on saanut astronomien otsan kurtistumaan.

Ongelmana on se, että osa aukoista sijaitsee niin kaukana, että niiden ympärillä pyörteilevän aineen valo on ollut matkalla 10–12 miljardia vuotta, ennen kuin se osuu tutkijoiden teleskooppeihin.

Tämä tarkoittaa sitä, että aukot ovat syntyneet silloin, kun maailmankaikkeus oli alle kahden miljardin vuoden ikäinen. Tutkijat ovat ymmällään, miten aukot ovat voineet kasvaa niin suuriksi niin lyhyessä ajassa.

Kuusi galaksia syöttää yhtä mustaa aukkoa

Nyt Italian Kansallisen astrofysiikan laitoksen tutkijat ovat löytäneet selityksen.

Pimeän aineen näkymättömät langat ovat kuin kaasuputkia, jotka ohjaavat ainetta kuudesta galaksista yhteen superraskaaseen mustaan aukkoon.

© L. Calçada/ESO

Chilessä sijatsevalla VLT-teleskoopilla tutkijat havaitsivat superraskaan mustan aukon, joka jättimäisen hämähäkin tavoin imee verkkonsa keskellä pölyä ja kaasua kaikkiaan kuudesta galaksista.

Se voi selittää sen, miten musta aukko on kasvanut vain 0,9 miljardissa vuodessa niin suureksi, että sen massa on miljardi kertaa Auringon massa.

Pimeä aine luo polkuja avaruuteen

Tutkijat havaitsivat kaasuvirtoja, jotka ulottuvat galakseista mustaan aukkoon. Musta aukko imee ainetta itseensä alueelta, joka on 300 kertaa niin suuri kuin Linnunrata.

Tutkijat arvelevat, että kaasuvirrat liikkuvat avaruudessa pimeän aineen muodostamia näkymättömiä polkuja pitkin.

Pimeä aine muodostaa näkymättömiä hämähäkinseittejä universumiin. Seittien risteyskohdissa painovoima kasaa ainetta galakseiksi, tähdiksi ja planeetoiksi.

© Tom Abel & Ralf Kaehler/KIPAC/SLAC/AMNH

Mystinen pimeä aine muodostaa kaikkiaan 85 prosenttia universumin aineesta. Se ei kuitenkaan säteile, joten sitä ei voida nähdä eikä mitata. Me tiedämme kuitenkin, että pimeää ainetta täytyy olla olemassa, koska voimme havainnoida, miten se vaikuttaa näkyvään aineeseen painovoimallaan.

© Science Photo Library

3 faktaa pimeästä aineesta

Koostumus: Pimeä aine muodostaa 85 prosenttia kaikesta aineesta, mutta emme tiedä, mistä hiukkasista pimeä aine koostuu.

Ominaisuudet: Pimeä aine ei reagoi säteilyn kanssa. Sen olemassaolo tiedetään ainoastaan sen painovoiman perusteella.

Tehtävä: Pimeän aineen painovoimalla on ratkaiseva merkitys galaksien syntyprosessissa.

Pimeä aine on maailmankaikkeuden lapsuudesta alkaen muodostanut hämähäkinverkkoja kosmisista langoista. Painovoima on voimakkain siellä, missä nämä langat kohtaavat toisensa.

Verkon solmukohtiin on kasautunut niin paljon ainetta, että niihin on syntynyt galakseja.