LIGO/Caltech

Mustien aukkojen törmäys ikuistui

Ensimmäistä kertaa on nähty valoa, joka on peräisin kahdesta yhteen sulautuvasta mustasta aukosta.

Mustat aukot ovat näkymättömiä, koska edes valo ei pääse pakenemaan niiden valtavaa painovoimaa. Ainoa tapa havainnoida niitä on tarkkailla niiden vaikutusta ympäristöönsä.

Kaikesta tästä huolimatta nyt on onnistuttu näkemään välähdys kahdesta mustasta aukosta sillä hetkellä, kun ne sulautuivat yhteen yhdeksi isoksi aukoksi.
Yhteensulautuminen tapahtui 12,8 miljardin valovuoden päässä niin sanotun superraskaan mustan aukon läheisyydessä, jonne on muodostunut avaruudessa pyörivästä aineesta kiekko.

Gravitaatioaallot varoittivat välähdyksestä

Törmäys rekisteröitiin sekä LIGO- että Virgo-ilmaisimilla. Niiden tehtävänä on mitata maailmankaikkeuden läpi vyöryviä gravitaatioaaltoja, joita syntyy kosmisissa kolareissa ja muissa yhtä massiivisissa tapahtumissa.

Kaksi toisiinsa törmännyttä mustaa aukkoa (pikku kuva) synnyttivät avaruuteen gravitaatioaaltoja. Niitä voidaan mitata hyvin herkillä ilmaisimilla, joista Virgo (kuvassa) sijaitsee Italiassa ja LIGO Yhdysvalloissa.

© Virgo & C.Carreau/ESA

LIGO ja Virgo lähettivät gravitaatioaalloista heti tiedon eri puolilla maailmaa sijaitseville observatorioille, kuten Zwicky Transient Facility -teleskoopille Yhdysvaltoihin. Siellä tutkijoiden onnistui havaita väläys, joka tuli täsmälleen oikeaan aikaan törmäyksen suunnasta.

Tutkijat arvelevat, että välähdys syntyi, kun yhteensulautumisessa syntyneen uuden mustan aukon rata superraskaan mustan aukon ympärillä muuttui.

Kaksi mustaa aukkoa törmäsi toisiinsa tiiviissä ainekiekossa, joka kiertää vielä suurempaa mustaa aukkoa.

© R. Hurt (IPAC)/Caltech

Uusi rata sai syntyneen mustan aukon, jonka massa on 100 kertaa Auringon massa, kulkemaan ainekiekon läpi, jolloin syntyi valonvälähdys. Tutkijoiden mukaan sama tapahtuu myös vuoden 2022 alkupuolella, jolloin odotettavissa on toinen välähdys.