Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Black hole 11/14
Maailmankaikkeus - Mustat aukot

Tutkijat näkevät Linnunradan keskuksessa mustan aukon

Galaksin keskuksessa oleva musta aukko paljastuu sitä ympäröivien tähtien liikkeistä.

Mustat aukotovat teoreettisia rakenteita, joiden olemuksesta tutkijat ovat pitkään väitelleet.

Uusi teoria

Kuuluisa brittiläinen fyysikko Stephen Hawking on hiljattain esitellyt aukoista uuden teorian. Hänen mukaansa mustia aukkoja ei ympäröi läpipääsemätön muuri – niin sanottu tapahtumahorisontti – vaan sen sijaan näennäinen muuri, joka kuitenkin päästää hieman ainetta tihkumaan lävitseen.

Galaksien keskuksiin kätkeytyy mustia aukkoja

Mustien aukkojen teoreettisesta asemasta huolimatta tutkijat ovat kuitenkin jo melkein pystyneet todistamaan niiden olemassaolon. Monet tähtitieteilijät ovat nykyään sitä mieltä, että useimpien – ehkä kaikkien – galaksien keskuksessa lymyää supermassiivinen musta aukko.

Eräs tutkijajoukko tähyili vuosien ajan teleskoopilla oman galaksimme, Linnunradan, keskusta. Ja sitten he huomasivat, että joukko tähtiä näytti pyörivän tietyn pisteen ympäri. Sitä pidettiin osoituksena siitä, että juuri siinä kohdassa sijaitsee musta aukko.

Tähtien käyttäytyminen paljastaa mustan aukon

Itse aukko on syystäkin näkymätön, koska mikään – ei edes valo – ei pääse sieltä pakenemaan. Tähtien käyttäytymisestä voidaan kuitenkin päätellä, että niiden lähellä täytyy olla erittäin raskas musta aukko. Tarvitaan nimittäin valtavasti massaa, ennen kuin tähtien radat kaartuvat havaitulla tavalla. Kuvaan sopii hyvin aukko, jonka massa vastaa neljää miljoonaa Auringon massaa.

Katso video mustien aukkojen etsinnästä

Oheiselta videolta voit seurata, miten tutkijat etsivät Linnunradan keskuksen mustaa aukkoa. Tutkijaryhmän johtaja Andrea Ghez kertoo vaikeuksista, joihin törmätään tarkkailtaessa tähtiä näin pitkän välimatkan päästä.

Etäisyys Maasta Linnunradan keskukseen on noin 27 000 valovuotta. Tähtien liikkeiden havainnointi tältä etäisyydeltä vastaa sitä, että joku seisoisi Los Angelesissa ja tarkkailisi New Yorkissa sormeaan heiluttavaa ihmistä.

Videolta näet myös animaation tähtien liikkeistä oletetun mustan aukon ympärillä. Animaatio on laadittu 15 vuoden aikana tehtyjen havaintojen pohjalta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota