Musta aukko voittaa loisteellaan galaksit

Nyt voit kurkistaa poikkeuksellisen kauas universumiin. Kvasaari 3C 273, voimakkaasti säteilevä aktiivinen galaksi­ydin, on 2,4 miljardin valovuoden päässä, mutta näet sen nyt kaukoputkella. Pohjois-Suomessa tosin yö on jo liian valoisa. Kvasaari loistaa 100 kertaa niin kirkkaasti kuin Linnunrata.

Kvasaari

Kvasaari 3C 273 on todennäköisesti kaukaisin kohde, jota koskaan pää-set tarkkailemaan omin silmin.

Sen valo on ollut matkalla yli 2,4 miljardia vuotta eli lähes viidesosan universumin iästä.

Kvasaari ei ole galaksi eikä tähti, vaan se on hyvin kuuma kiekkomainen kaasupilvi, joka on imeytymässä supermassiiviseen mustaan aukkoon. Ilmiö esiintyy joidenkin, muttei läheskään kaikkien, galaksien keskuksessa.

Vaikka kvasaarit ovat suhteellisen pieniä, suunnilleen meidän aurinkokuntamme kokoisia, ne kuuluvat universumin kirkkaimpiin rakenteisiin. Ne peittoavat helposti koko niitä ympäröivän galaksin valon.

NAPSAUTELTAVA KUVA – Musta aukko luo valtavan taskulampun:

Hiukkasten liike tuottaa kirkasta valoa

Toiset hiukkaset imeytyvät mustaa aukkoa kohti, toiset taas sinkoutuvat siitä avaruuteen ja etenevät lähes valonnopeudella. Tulos on kosminen valoshow.

Kaasupilvi

Kun kaasuatomit imeytyvät kohti kvasaarin keskellä olevaa mustaa aukkoa, ne hankautuvat toisiaan vas-ten ja vapauttavat energiaa lämpönä ja valona.

1

Musta aukko

Musta aukko ei ainoastaan vedä puoleensa hiukkasia, vaan se myös sinkoaa niitä poispäin. Näin syntyy voimakkaita säteilyvirtauksia.

2
© Paolo Padovani/AVO Project/ESA/NASA

3C 273 -kvasaari loistaa kaksi biljoonaa kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko ja koko Linnunrataan verrattuna satakertaisesti.Pitkän välimatkan vuoksi se nähdään Maasta kuitenkin vain kaukoputkella.

Kvasaarin kirkas valo johtuu siitä, että musta aukko aiheuttaa kitkaa kaasupilven atomien välille. Itse pilven valon lisäksi kvasaarista lähtee pysty­suora voimakas valopylväs ja muuntyyppistä säteilyä.

Mitä enemmän säteily suuntautuu Maahan päin, sitä paremmin kvasaari näkyy Maahan.

OPAS KVASAARIN TUTKIMISEEN

©

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Kvasaari 3C 273 loistaa melko heikosti, joten näet sen parhaiten, kun Kuun valo ei häiritse. Lähde tarkkailemaan kvasaaria 11. ja 12. päivän välisenä yönä, koska siloin on uusikuu.

Kohta puolenyön jälkeen 3C 273 on etelälounaassa noin 30–40 astetta horisontin yläpuolella. Kvasaari sijaitsee Neitsyen tähdistössä – vähän Neitsyen alimman haaran yläpuolella.

NÄKYVYYS

Tutki kvasaaria vähintään kahdeksan tuuman kauko­putkella – myös tietokoneohjaus on eduksi. Aloita okulaarilla, joka suurentaa vain 40–50-kertaisesti.