Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Musta aukko voittaa loisteellaan galaksit

Näet nyt kauemmaksi universumiin kuin koskaan aiemmin. Kvasaari 3C 273 – kaasun ympäröimä musta aukko – sijaitsee 2,4 miljardin valovuoden päässä, mutta huhtikuussa voit nähdä sen tavallisella kaukoputkella.

Kvasaari

Kvasaari 3C 273 on ehkä kaukaisin kohde, jonka voi erottaa harrastajakaukoputkella.

Sen valo on ollut matkalla yli 2,4 miljardia vuotta eli lähes viidesosan universumin iästä.

Kvasaari ei ole galaksi eikä tähti, vaan se on hyvin kuuma kiekkomainen kaasupilvi, joka on imeytymässä supermassiiviseen mustaan aukkoon. Ilmiö esiintyy joidenkin, muttei läheskään kaikkien, galaksien keskuksessa.

Vaikka kvasaarit ovat suhteellisen pieniä, suunnilleen meidän aurinkokuntamme kokoisia, ne kuuluvat universumin kirkkaimpiin rakenteisiin. Ne peittoavat helposti koko niitä ympäröivän galaksin valon.

NAPSAUTELTAVA KUVA – Musta aukko luo valtavan taskulampun:

Hiukkasten liike tuottaa kirkasta valoa

1 / 2
12

Toiset hiukkaset imeytyvät mustaa aukkoa kohti, toiset taas sinkoutuvat siitä avaruuteen ja etenevät lähes valonnopeudella. Tulos on kosminen valoshow.

© Paolo Padovani/AVO Project/ESA/NASA

3C 273 -kvasaari loistaa kaksi biljoonaa kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko ja koko Linnunrataan verrattuna satakertaisesti. Pitkän välimatkan vuoksi se nähdään Maasta kuitenkin vain kaukoputkella.

Kvasaarin kirkas valo johtuu siitä, että musta aukko aiheuttaa kitkaa kaasupilven atomien välille.

Itse pilven valon lisäksi kvasaarista lähtee pystysuora voimakas valopylväs ja muuntyyppistä säteilyä. Mitä enemmän säteily suuntautuu Maahan päin, sitä paremmin kvasaari näkyy Maahan.

OPAS KVASAARIN TUTKIMISEEN

© Shutterstock

TOIMI NÄIN

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Kvasaari 3C 273 sijaitsee Neitsyen tähdistössä. 23. huhtikuuta löydät kvasaarin etelän suunnalta, mistä se kuun loppupuolella siirtyy länttä kohti.

    Kaukaisen kvasaarin valo hukkuu helposti Kuun valoon. Siksi sitä kannattaa tarkkailla puolenyön aikaan huhtikuun 23. päivänä, koska siloin on uusikuu ja kvasaari näkyy selvimmin.

  • NÄKYVYYS

    Tutki kvasaaria vähintään kahdeksan tuuman kaukoputkella – myös tietokoneohjaus on eduksi. Aloita okulaarilla, joka suurentaa vain 40–50-kertaisesti.

Lue myös:

Mustat aukot

Kaikkien aikojen ahnein musta aukko löytyi

2 minuuttia
Zwart gat in het heelal
Mustat aukot

Totta vai tarua: Onko musta aukko oikeasti aukko?

1 minuuttia
black whole
Mustat aukot

Valtava musta aukko hämmästyttää

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota