Musta röyhtäisy

Musta aukko röyhtäilee tähden jäännöksiä

Auringon suuruinen tähti on joutunut mustan aukon kitaan ja muuttunut suihkuvirtaukseksi.

torstai 3. joulukuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Tähtitieteilijät ovat useita kertoja nähneet tähden joutuvan mustan aukon nielaisemaksi. He ovat myös nähneet mustista aukoista syöksyvän plasmavirtauksia lähes valon nopeudella.

Musta aukko löytyi viime vuonna

Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa nähty mustan aukon ahmaisevan sisuksiinsa tähden ja samanaikaisesti muuntavan osia tähdestä plasmavirtaukseksi, jota sanotaan myös jetiksi ja suihkuvirtaukseksi. Ikään kuin musta aukko röyhtäisisi tähden ulos. Tähden kuolinkamppailu havaittiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2014, ja sen jälkeen tähtitieteilIjät ovat yrittäneet suunnata teleskooppejaan kohti mustaa aukkoa, joka sijaitsee vajaan 300 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Video selvittää, miten mustat aukot syntyvät.

Mustat aukot ovat massakeskittymiä, jotka ovat niin tiheitä, että painovoimasta tulee valtava. Vaikka ne periaatteessa voivat olla hyvin pieniäkin, ne painavat käsittämättömän paljon. Jos Maa puristettaisiin maapähkinän kokoiseksi, planeettamme massa olisi tarpeeksi tiheää muodostaakseen mustan aukon.

Musta aukko syö valon

Mustan aukon massa on niin tiheää, että sieltä ei pääse pakenemaan mikään – ei edes valo. Nimitys musta aukko perustuukin juuri tähän ilmiöön. Samasta syystä tutkijat eivät toisaalta pysty selittämään, miten mustista aukoista syöksyvät suihkuvirtaukset muodostuvat.

Tutkijat toivovat, että tuoreet havainnot auttavat ymmärtämään paremmin mustien aukkojen käyttäytymistä ja myös ratkaisemaan arvoituksen siitä, miten suihkuvirtaukset syntyvät ja miksi musta aukko ei ahmaise niitäkin kitaansa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: