NASA/ESO

Linnunradan musta aukko on ankaralla dieetillä

Linnunradan keskellä oleva musta aukko tarvitsee 270 miljoonaa vuotta imeäkseen yhtä paljon ainetta kuin muut mustat aukot nielevät parissa päivässä. Asia selvisi, kun ALMA-teleskooppi ikuisti mustan aukon kertymäkiekon.

Kotigalaksimme Linnunradan keskellä oleva musta aukko näyttää olevan lähes paastolla. Muiden galaksien mustiin aukkoihin verrattuna se saa sisuksiinsa hyvin vähän ainetta.

Mustat aukot voidaan havaita niitä ympäröivän niin sanotun kertymäkiekon perusteella. Kertymäkiekko on alue, jossa mustan aukon sisuksiin syöksyvä aine, pöly ja kaasu, kiertää valtavalla nopeudella, ennen kuin aukko imaisee sen sisäänsä.

Linnunradan mustasta aukosta on tähän asti nähty vain joitakin merkkejä hyvin kuumasta kaasusta, mutta nyt Pohjois-Chilestä avaruutta tähyileva ALMA-teleskooppi on saanut ikuistettua mustan aukon kertymäkiekon.

270 000 000 vuotta. Niin kauan kestää Linnunradan mustalta aukolta nielaista Auringon massan verran ainetta. Toisilta mustilta aukoilta menee siihen vain pari päivää.

Kertymäkiekko löydettiin, kun ALMA pantiin etsimään 10 000-asteista kaasua. Se kuulostaa kuumalta, mutta verrattuna muita mustia aukkoja kiertävään kaasuun se on oikeastaan viileää.

ALMAn kuvassa se kuitenkin kiertää mustaa aukkoa kiekkona.

ALMA-teleskoopin kuvasta käy ilmi, että Linnunradan keskuksen mustan aukon ympärillä leijuva kaasu kiertää aukkoa. Punaiset kaasut ovat matkalla poispäin, siniset ovat tulossa meitä kohti.

© NASA/ESO

ALMAn kuvista tutkijat ovat saaneet laskettua kertymäkiekon massan. Se on alle 0,00001 Auringon massaa.

Kun itse mustan aukon massa on neljä miljoonaa niin suuri kuin Auringon, kertymäkiekko on todella kevyt. Kertymäkiekon pienuus tarkoittaa sitä, että myös musta aukko kasvaa hyvin hitaasti.

Sen kasvuvauhti on 0,00000000027 Auringon massaa vuodessa.

Muihin mustiin aukkoihin verrattuna Linnunradan musta aukko on lähes nälkäkuurilla. Muut tunnetut mustat aukot voivat kasvaa yli sata Auringon massaa vuodessa.