Mark Garlick/SPL

Aukko ahmaisee auringon päivässä

Uudet mittaukset ovat paljastaneet universumin ahneimman mustan aukon. Se on nopeasti kasvanut paljon suuremmaksi kuin teoriassa olisi edes mahdollista.

Australialaisastronomit ovat löytäneet kaikkien aikojen nälkäisimmän mustan aukon.

Aukko havaittiin alun perin toukokuussa 2018, kun tähtitieteilijät näkivät aukon ympärillä kieppuvista kaasuista tulevan ultraviolettisäteilyä, mutta nyt Australian kansallisen yliopiston tutkijat ovat analysoineet myös kaasuista lähtevää infrapunaista säteilyä.

Tulokset osoittavat, että musta aukko nielaisee joka päivä Auringon massaa vastaavan määrän ainetta ja että sen kokonaismassa vastaa noin 34:ää miljardia Aurinkoa.

Universumin kirkkain kvasaari

Nimen J2157 saanut musta aukko sijaitsee kvasaarin eli äärimmäisen kirkkaan galaksiytimen keskuksessa.

Mustaa aukkoa ympäröivien kaasujen säteily on tuhansia kertoja voimakkaampi kuin kaikkien galaksin tähtien yhteinen säteily, minkä vuoksi kvasaari on tunnetuista kvasaareista kirkkain.

Universumin nälkäisin musta aukko sijaitsee äärimmäisen kirkkaassa galaksiytimessä. Sitä ympäröivien kaasujen infrapunasäteily paljastaa, paljonko ainetta aukko ahmii.

© P. Marenfeld/AURA/NSF/NOIRLab/International Gemini Observatory

Kvasaari näyttää silti tehokkaimmissakin teleskoopeissa vain pieneltä pisteeltä. Kvasaari on niin kaukana, että siitä Maahan saapuva valo on ollut matkalla miljardeja vuosia. Se lähti matkaan universumin ollessa vasta 1,2 miljardin vuoden ikäinen, toisin sanoen universumin ikä oli alle 10 prosenttia nykyisestä 13,8 miljardista vuodesta.

Teoriat eivät päde

Musta aukko on suurin, mikä on löydetty kyseiseltä ajanjaksolta universumin historiasta. Tämä aiheuttaa tutkijoille suuren ongelman. Mustia aukkoja koskevat teoriat asettavat tiettyjä rajoituksia niiden kasvunopeudelle, ja siksi näin varhaisessa universumin kehitysvaiheessa ei olisi pitänyt esiintyä yli 20 miljardin Auringon massaisia mustia aukkoja.

8 000 – niin monta kertaa raskaampi on kvasaarin keskuksen musta aukko verrattuna Linnunradan keskuksen mustaan aukkoon.

Kvasaarin musta aukko on sekä paljon suurempi että paljon aktiivisempi kuin Linnunradan keskuksessa sijaitseva musta aukko. Jotta Linnunradan musta aukko voisi kasvaa yhtä suureksi, sen pitäisi nielaista kaksi kolmasosaa kaikista galaksimme tähdistä.