Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

mustat aukot

3 järjetöntä totuutta mustista aukoista

Niitä on mahdoton nähdä, mutta ne painavat niin paljon, että ne pystyvät imemään sisäänsä kaiken ympäriltään. Selvennämme tässä sitä, miksi mustat aukot ovat yhä yksi tähtitieteen suurimmista arvoituksista.

NASA images

Jättimäinen tähti räjähtää, ja sen ydin luhistuu pieneksi mustaksi läiskäksi. Hämmästyttävät mustat aukot ovat todisteita kuolleista jättiläistähdistä.

1. Niitä voi olla ympärillämme miljoonia

Kalifornian yliopiston tähtitieteilijäryhmä on suorittanut monimutkaisen laskutoimituksen kosmisen ”väestötiheyden” selvittämiseksi.

Tähtitieteilijät tulivat siihen tulokseen, että meidän omassa galaksissamme on roppakaupalla mustia aukkoja, vaikka tähän asti on luultu täysin päinvastaista.

Laskelma merkitsee, että Linnunradassa saattaa olla jopa 100 miljoonaa mustaa aukkoa.

2. Ne painavat käsittämättömän paljon

Musta aukko syntyy, kun niin sanottu punainen jättiläinen, joka on satoja kertoja Aurinkoa suurempi tähti, luhistuu ja räjähtää supernovana.

Läpimitaltaan senttimetrin kokoinen musta aukko voi painaa 3 370 000 000 000 000 000 000 000 kiloa eli puolet Maan massasta.

Näin suuri massa tuottaa niin voimakkaan painovoiman, että aukosta ei pääse poistumaan edes valo.

3. Ne ovat näkymättömiä

Valtavasta massastaan huolimatta mustat aukot ovat hyvin pieniä. Ja koska valo ei pääse niistä pois, mustia aukkoja on erittäin vaikea tarkkailla.

Mustien aukkojen olemassaolo paljastuu vain, kun tarkkaillaan erikoisteleskoopeilla, miten tähdet ja kaasut käyttäytyvät niiden läheisyydessä.

Kun musta aukko ja tähti kiertävät lähellä toisiaan, syntyy erittäin suurienergiaista valoa, joka voidaan rekisteröidä erikoisvälineillä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota