Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeus

Litteä tai laakea maailmankaikkeus

Millä tähtitieteilijät perustelevat väitettään jatkuvasti laajenevasta maailmankaikkeudesta?

Kukaan ei pysty aivan varmasti sanomaan, millainen maailmankaikkeus on. Sen koko ja muoto ovat askarruttaneet tutkijoita aivan tähtitieteen alkuajoista lähtien. Mielipiteet ovat vaihdelleet äärellisen ja äärettömän maailmankaikkeuden välillä. Yksi mahdollinen vaihtoehto on pallomainen maailmankaikkeus, joka on äärellinen. Pallomainen maailmankaikkeus olisi kuitenkin niin raskas, että laajeneminen kääntyisi lopulta supistumiseksi. Muut mahdolliset vaihtoehdot ovat laakea ja satulamainen maailmankaikkeus. Teorioiden tueksi etsitään jatkuvasti tietoa avaruustutkimuksen avulla. Hiljattain kosmisen taustasäteilyn mittauksissa saadut arvot tukevat teoriaa litteästä tai laakeasta maailmankaikkeudesta. Tutkijat ovat käyttäneet tutkimuksissa hyväksi sitä tosiseikkaa, että valo seuraa sen tilan muotoja, jossa se liikkuu. Kosminen taustasäteily näyttää olevan samanlaista kaikkialla. Alkuräjähdysteorian mukaan se on kuitenkin jakautunut epätasaisesti, mikä johtuu avaruuden lämpötilaeroista, jotka jakavat avaruuden kylmiin ja lämpimiin alueisiin. Tietokonesimulaatiolla on saatu selville, että useimpien kylmien ja lämpimien alueiden läpimitta on litteässä maailmankaikkeudessa yksi aste. Satulamaisessa maailmankaikkeudessa arvo olisi pienempi kuin yksi aste ja pallomaisessa suurempi kuin yksi aste. Mittauslaiteilla saadut arvot osuvat yksiin litteän maailmankaikkeuden simulaation kanssa. Tämän vuoksi vallitseva käsitys onkin, että maailmankaikkeus, jossa elämme, on litteä, ääretön ja laajenee ikuisesti.

Lue myös:

Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Kuinka suuri avaruus on?
Maailmankaikkeus

Tutkijat: Nyt tiedetään, missä maailmankaikkeus päättyy

24 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota