Ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier tähyili 1700-luvun puolivälissä taivaalta komeettoja. Senaikaisilla laitteilla niiden etsiminen oli varsin vaivalloista ja epävarmaa.
Etsinnöissään Messier havaitsi vuonna 1758 kohteen, joka hänen kaukoputkessaan muistutti komeettaa mutta joka ei kuitenkaan voinut olla komeetta. Se ei nimittäin liikkunut taivaalla.
Messier merkitsi löytönsä muistiin varoituksena muille tähtitieteilijöille: heidän ei pitänyt olettaa näkevänsä komeettaa, kun he tarkastelivat hänen löytöään.
Komeetta olikin tähtisumu
Messier havaitsi monia muita vastaavanlaisia kohteita ja kirjasi ne muistiinpanoihinsa, jotka sittemmin tulivat tunnetuksi Messierin luettelona.
Messier ei tiennyt, mistä oikeastaan oli kyse. Kun hän kuoli vuonna 1817, hän oli rekisteröinyt 103 kohdetta luetteloonsa.
Sittemmin kohteita on kirjattu vielä seitsemän lisää, niin että niitä on nyt luettelossa kaikkiaan 110. Kohteet on tunnistettu, ja niihin kuuluu monenlaisia tähtitieteellisiä ilmiöitä, kuten tähtisumuja, galakseja ja tähtijoukkoja.