Kuolevan tähden nähtiin ensimmäisen kerran nielaisevan planeetan

Jupiterin kokoiselle planeetalle tapahtui 12 000 valovuoden päässä se, mikä odottaa Aurinkokunnan sisäplaneettoja.

Tähti katoaa

Taiteilijan näkemys Jupiterin kokoisen planeetan häviämisestä keskustähden syövereihin 12 000 valovuoden päässä Maasta.

© K. Miller/R. Hurt (Caltech/IPAC)

Kun tähti on käyttänyt kaiken polttoaineensa, se paisuu kuolinkouristuksissaan jopa miljoonakertaiseksi ja nielee ympäriltään lähellä olevat taivaankappaleet. Planeetatkaan eivät ole turvassa.

Tähtitieteilijät ovat jo aiemmin tehneet havaintoja kuolevista tähdistä, jotka ovat nielaisemassa planeetan, mutta vasta nyt he ovat nähneet, kuinka se käytännössä tapahtuu.

Historiallisen tapauksen ikuistivat Harvardin yliopiston ja Massachusettsin ja Kalifornian teknillisten korkeakoulujen tutkijat. He havainnoivat erittäin kirkasta säteilypurkausta sillä hetkellä, kun keskustähden kaasukehä saavutti Jupiterin kokoisen planeetan ja nielaisi sen.

Hävinnyt planeetta sijaitsi kotigalaksissamme noin 12 000 valovuoden päässä Maasta Kotkan tähdistön liepeillä.

Tutkijat pääsivät näkemään, kuinka tähti alkoi yhtäkkiä käyttäytyä kummallisesti.

”Eräänä yönä huomaamastani tähdestä oli tullut selittämättömästi viikossa sata kertaa kirkkaampi”, toteaa tutkimusjohtaja Kishalay De tiedotteessa.

”En ollut nähnyt koskaan samanlaista tähden purkausta”, kertoo De.

Kuva Maan tulevaisuudesta

Aluksi tutkijat luulivat havainnoivansa kaksoistähtijärjestelmään kuuluvan, paristaan ainetta imevän vanhan tiiviin tähden – valkoisen kääpiön – räjähdystä.

Lähempi tarkastelu voimakkaalla Keck II -teleskoopilla, joka sijaitsee Havaijin saaressa Mauna Kea tulivuoren huipulla, osoitti oletuksen vääräksi.

Tähtitieteilijät eivät löytäneet vetyä tai heliumia, joita esiintyy normaalisti silloin, kun tähti sulautuu toiseen.

Katso, kuinka tutkijat pääsivät kuolevan tähden jäljille:

Siksi analysoitavaksi otettiin myös infrapuna-alueella toimivan avaruusteleskoopin tekemiä mittauksia. Aineisto paljasti, että voimakkaan kuuman säteilypurkauksen jälkeen tähti luovutti kylmempää ainetta avaruuteen.

Ainoana mahdollisena selityksenä pidettiin sitä, että vanha tähti oli alkanut laajentua ja että sen pinta osui lopulta planeettaan. Kiertolainen joutui näin pitkään kuolemantanssiin.

Tutkijoiden mukaan havainnosta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että Maata odottaa todennäköisesti samankaltainen loppu. Kun Aurinko tulee elinkaarensa päähän viiden miljardin vuoden kuluttua, se laajenee, nielee Merkuriuksen ja Venuksen ja sulattaa maapallon.

”Näimme Maan tulevaisuuden”, selittää tutkimusjohtaja Kishalay De.

”Jos toinen sivilisaatio havainnoi meitä 10 000 valovuoden päästä, kun Aurinko nielee Maan, Aurinko näyttää yhtäkkiä kirkastuvan ja syöksevän ainetta. Myöhemmin sen ympärille kertynyt pöly laskeutuu takaisin”, selittää De.

Aihetta käsittelevä artikkeli julkaistiin vähän aikaa sitten tiedelehti Naturessa.