Koko Mars on nyt kartalla

Marsin koko pinta on nyt kartoitettu. Kartta on koottu tuhansista avaruusluotaimen ottamista valokuvista.

Marsin kartta

Marsin pinnasta laadittu kartta perustuu yli 3 000:een Al-Amal-luotaimen ottamaan valokuvaan. Luotaimesta käytetään myös englanninkielistä nimeä Hope.

© NYU Abu Dhabi

Tarvitsetko karttaa jostakin Marsin kolkasta? Ei hätää, nyt on saatu kartalle koko Marsin pinta.

Kartan on julkaissut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien avaruusjärjestö. Kartta on niin yksityiskohtainen, että siitä erottuvat rotkot, kuivuneet joenuomat ja vuoret.

Tutkijat ovat uudesta kartasta innoissaan, sillä he toivovat sen auttavan löytämään viitteitä siitä, miksi Marsin ilmasto muinoin muuttui rajusti. Marsissa oli nimittäin yllin kyllin vettä vielä 3,5 miljardia vuotta sitten.

Kartta on samalla myös keino osoittaa, mihin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Mars-luotain Al Amal eli "toivo" pystyy. Luotain on osa maan Mars-tutkimusohjelmaa.

Kartta koottiin 3 000 kuvasta

Uuden Mars-kartan kuvat on ottanut Al-Amal-luotaimen EXI- eli Emirates eXploration Imager -kamera, ja ne on koonnut kartaksi New Yorkin yliopiston Abu Dhabin toimipisteen tutkijaryhmä. Kartta on julkaistu internetissä ja sen on vapaasti käytettävissä.

EXI koostuu useasta valon eri aallonpituuksia havainnoivasta kamerasta, joiden kuvien tarkkuus on 12 megapikseliä.

EXI:ssä on kolme linssiä, jotka kuvaavat ultraviolettivalon aallonpituuksilla, ja kolme linssiä, jotka toimivat näkyvän valon alueella. Lisäksi EXI havainnoi veden, pölyn, jään, pienhiukkasten ja otsonin määrää Marsin kaasukehässä.

Kaikkiaan Mars-karttaan on koottu yli 3 000 EXI:n ottamaa kuvaa, jotka on otettu yhden Marsin vuoden aikana. Yksi Marsin vuosi vastaa noin kahta Maan vuotta.

Kartta on niin tarkka, että siitä erottuvat pinnan muodot. Siinä ovat nähtävissä napajäätiköt, vuoristot, laaksot, tulivuoret, ja muinaisten jokien, järvien ja merien painaumat.

Kartassa näkyvät myös kraatterien yksityiskohdat. Niistä voidaan tutkia Marsiin törmänneiden meteoriittien vaikutuksia.

Uuden kartan ja muiden Al-Amal-luotaimen kuvien perusteella voidaan oppia uutta Marsin ilmaston muutoksista.

Naapuriplaneetan menneisyyden tunteminen voi auttaa arvioimaan myös maapallon ilmastonmuutoksen seurauksia

Kartta on tarkoitettu tutkimus- ja opetusmateriaaliksi tutkijoille ja oppilaitoksille.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Mars-ohjelman tavoitteena on muodostaa kokonaiskäsitys Marsin ilmastosta, sääoloista ja vuodenajoista.

Al-Amal-luotain lähti matkaan Japanista 20. heinäkuuta 2020, ja se pääsi Marsia kiertävälle radalle 9. helmikuuta 2021.