Kaasuplaneetta Saturnusta ympäröi laaja rengasjärjestelmä, joka koostuu pienistä jääkimpaleista. 

© Shutterstock

Katsele Saturnuksen renkaita ja kuita

Juuri nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kaasujättiläinen yötaivaalla.

tiistai 3. huhtikuuta 2018 teksti Toimitus

Huhtikuun 7. päivän paikkeilla on erinomainen mahdollisuus tutkailla Saturnusta, Aurinkokunnan toiseksi suurinta planeettaa. 

Maa ja Saturnus ovat nimittäin nyt samalla puolella Aurinkoa ja niiden etäisyys on tähtitieteellisesti tarkasteltuna lyhyt: vain 1,2 miljardia kilometriä.

Paljain silmin katsottuna Saturnus näyttää keltaiselta tähdeltä. 

Kiikarilla erottuu jo planeetan soikea muoto. Muoto johtuu Saturnuksen laajasta rengasjärjestelmästä, joka juuri nyt on voimakkaasti kallistunut Maahan päin ja näkyy sen vuoksi selvästi. 

Jo alle 10-senttisellä kaukoputkella erottuu kolme rengasta. Pienellä kaukoputkella erottuu renkaiden lisäksi Saturnuksen suurin kuu Titan. 

Isolla kaukoputkella pääset tarkkailemaan myös pienempiä kuita, joista näkyvät Rhea, Tethys, Dione, Enceladus ja Iapetus.


Toimi näin

Jos nouset aikaisin 7. huhtikuuta, voit viiden-kuuden paikkeilla aamulla nähdä Saturnuksen ja sen renkaat sekä useita sen 62 kuusta.  

Kohdista katseesi 10 asteen korkeudelle kaakon horisontista. Suurin kuu Titan sekä Tethys-kuu näkyvät heti oikealla planeetan yläpuolella, Enceladus, Rhea ja Dione alavasemmalla. 

Pienellä kaukoputkella näet rengasjärjestelmän pinnalta. Suurempi kaukoputki paljastaa, että renkaat eivät ole yhtenäisiä vaan ne jakautuvat osiin. Ne koostuvat jääkimpaleista, joiden läpimitta on 0,01–10 metriä. 

Suuntaa katseesi universumiin

Vaikuttava kaasujättiläinen on vain yksi niistä kohteista, joita voit ihailla yötaivaalla tänä keväänä.  

Jos sait kipinän ja haluat jatkaa tähtitaivaan tarkkailua, sinulla on mahdollisuus saada täydelllinen taivaan tarkkailijan aloituspaketti, johon kuuluu:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitlux-kiikarilla.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: