
Tähti napattiin kuvaan juuri ennen kuin siitä tuli supernova
Keskiviikko 15. maaliskuuta 2023
Nasa on äskettäin julkistanut Jousimiehen tähdistössä sijaitsevasta tähdestä kuvan, joka otettiin juuri sillä hetkellä, kun se oli kuolemassa ja räjähtämässä supernovana.
Tähti on luokitukseltaan Wolfin–Rayetin tähti. Yksityiskohtaisessa kuvassa näkyy muun muassa, miten tähden ympärille syntyy pimeässä kimaltava liilanvärinen valokehä samalla, kun tähti sinkoaa avaruuteen kaasua ja fuusioituvia alkuaineita.
Kun kaasu loittonee tähdestä, se jäähtyy, minkä jälkeen muodostuu kosmista pölyä. Se jää hehkumaan infrapunavaloa, jonka James Webb -teleskooppi pystyy vastaanottamaan.
Kuvan kerrotaan valottavan muun muassa sitä, miten tähdistöt, planeetat ja universumi kokonaisuudessaan ovat syntyneet.
”Tämänkaltainen kuva näyttää tähden loppuhetket, jotka ovat todella tärkeitä tähtien kehityksen kannalta sekä sen kannalta, miten elämän mahdollistavat elementit tosiasiassa muodostuvat”, toteaa avaruusanalyytikko Bill Harwood CBS News -uutisosastolta.
Nasa toivoo saavansa vastaavanlaisista kuvista lisää tietoa sellaisen kosmisen pölyn alkuperästä, joka selviytyy supernovaräjähdyksestä ja jää universumiin lisäämään pölyn määrää.
"Pölyllä on monia tärkeitä tunnettuja tehtäviä, mutta universumissa on niin paljon pölyä, että astronomien teoriat voivat selittää siitä vain murto-osan", avaruushallinto kirjoittaa kotisivullaan.
Nasan mukaan kuoleva tähti oli yksi Webb-teleskoopin ensimmäisistä havainnoista kesäkuussa 2022.
Tähti on 15 000 valovuoden päässä Maasta, ja se on 30 kertaa niin suuri kuin Aurinko.

Uudet havainnot ovat tulos kahden Webb-teleskoopin laitteen tiedoista, nimittäin lähi-infrapunakameran (NIRCam) ja lähi-infrapunaspektrografin (NIRSpec).
Tähtitieteilijät vahvistivat löytäneensä kaikkien aikojen varhaisimmat tunnetut galaksit
Maanantai 12. joulukuuta 2022
Kansainvälinen tähtitieteilijöiden ryhmä on nyt varma asiastaan.
Ryhmä on James Webb -avaruusteleskoopin avulla löytänyt galaksit, jotka ovat kaikkia tähän mennessä tunnettuja universumin galakseja vanhempia.
Näin tapahtui jo alle vuosi teleskoopin avaruuteen laukaisun jälkeen ja vain viisi kuukautta sen jälkeen, kun se oli tullut täysin valmiiksi tutkimustehtäväänsä.
Tähtitieteilijät löysivät kaikkiaan neljä galaksia. Ne ovat peräisin sellaisesta universumin varhaisvaiheesta, josta ei ole aiempia havaintoja. Valo näistä kaukaisista galakseista on ollut matkalla meille yli 13,4 miljardia vuotta.
Galaksit ovat syntyneet alle 400 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Näin ilmoittivat tähtitieteilijät, joiden löytö on niin uusi, ettei sitä vielä ole vertaisarvioitu eli toiset, tähän tutkimukseen osallistumattomat asiantuntijat eivät ole sitä vielä hyväksyneet.
Aiemmin on avaruusteleskoopin keräämää dataa käytetty etsittäessä mahdollisia ehdokkaita varhaisimmaksi havaituksi galaksiksi.
Vasta nyt tähtitieteilijät voivat kuitenkin omien sanojensa mukaan olla varmoja siitä, että he ovat havainnoineet galakseja, jotka ovat varhaisempia kuin kaikki aiemmin universumista tunnetut.
”Tämä on hankkeen äärimmäisen kiehtova saavutus", hehkuttaa tähtitieteilijä Emma Curtis-Lake brittiläisestä Hertfordshiren yliopistosta. Hän on yksi uuden tutkimuksen julkaisijoista.

Maailman suurin avaruusteleskooppi vangitsi Luomisen pilarit
Yksi ikonisimmista avaruuskuvista on Hubble-teleskoopin vuonna 1995 ottama kuva, jonka kohde myöhemmin nimettiin Luomisen pilareiksi.
Luomisen pilarit on uusia tähtiä synnyttävä, kaasuista ja pölystä koostuva kolmen pilarin muotoinen sumu. Luomisen pilarit sijaitsee Kotkasumussa (Messier 16) noin 6 500 valovuoden päässä Maasta Käärmeen tähdistön suunnalla.
Nyt Hubblen seuraaja James Webb -teleskooppi on ottanut kohteesta uuden kuvan, jonka Nasa on juuri julkaissut.
James Webb -teleskoopin pääpeili kerää infrapunavaloa, joka tunkeutuu vedystä, pölystä ja typestä koostuvien pilareiden läpi ja paljastaa myös nuoret tähdet pölyn takaa.
Hubble-teleskooppi taas havainnoi avaruutta ultraviolettivalon ja näkyvän valon alueella, joten sen kuva Luomisen pilareista ei ole niin läpinäkyvä kuin James Webbin. Katso Hubblen kuva tästä.
Tutustu uuteen kuvaan tarkemmin tästä.

Webb näytti Neptunuksen loistavat renkaat
Keskiviikko 21. syyskuuta 2022
Aurinkokunnan jäisestä jättiläisestä Neptunuksesta saatiin vuosikymmenien jälkeen erittäin tarkka kuva.
James Webb -teleskooppi ikuisti Neptunuksen renkaat niin tarkasti, että niistä paljastuu uusia yksityiskohtia planeetan oudoista myrskyistä.
Nasa toteaa, että kuva on "tarkin kuva planeetan renkaista yli 30 vuoteen".

Pieni ote kuvasta, jonka James Webb -teleskoopin infrapunakamerat ovat ottaneet Orionin sumusta. Sumussa on yli 700 tähteä, ja lisää syntyy koko ajan.
Kuva Orionin sumusta paljastaa vastasyntyneitä tähtiä
Maanantai 12. syyskuuta 2022
James Webb -teleskooppi otti tähän asti tarkimman kuvan Orionin sumusta ja avasi näkymän tähtisumun sisään.
Kuvassa näkyy paksu ruskea kaasun ja pölyn muodostama palkki. Palkin keskiosassa selkeimmin erottuva tähti on saanut nimen θ2 Orionis A. Kuva tarjoaa mahdollisuuden tutkia vastasyntyneitä tähtiä aiempaa tarkemmin.

Tarantellasumu kertoo tähtien elämästä
Tiistai 6. syyskuuta 2022
Tuoreessa James Webb -teleskoopin Tarantellasumusta ottamassa kuvassa näkyy nuoria tähtiä sumun seassa ja taustalla siintävät kaukaiset galaksit.
Paljon nuoria tähtiä sisältävä Tarantellasumu on alue, joka on edelleen kehittymässä.
Webb-teleskoopin uudet kuvat ja tiedot ihastuttavat tutkijoita, jotka nyt pääsevät paneutumaan aiempaa paremmin tähtien elämään, kirjoittaa Nasa.

Illustrasjon av eksoplaneten WASP-39 b som forskere mener den kan se ut.
Webb teki havainnon hiilidioksidista eksoplaneetan kaasukehässä
Torstai 25. elokuuta 2022
James Webb -teleskoopin tuoreimman havainnon myötä elämän etsintä avaruudesta etenee kunnon harppauksella.
Teleskooppi nimittäin havaitsi merkkejä hiilidioksidista WASP-39 b -planeetan kaasukehässä.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkijat saivat selvän todisteen siitä, että Aurinkokunnan ulkopuolisen planeetan kaasukehässä on hiilidioksidia. Juuri CO2 voi olla merkki elämästä vierailla planeetoilla.

Kuvat paljastavat uusia yksityiskohtia Jupiterista
Maanantai 22. elokuuta 2022
Nyt voit tutustua Aurinkokunnan suurimpaan planeettaan, Jupiteriin, tarkemmin kuin koskaan ennen.
James Webb -teleskoopin uudet kuvat näyttävät muun muassa Jupiterin revontulet oransseina, keltaisina ja vihreinä väreinä planeetan etelä- ja pohjoisnavalla.

Kuva Kärrynpyörägalaksista antaa uutta tietoa mustista aukoista
Tiistai 2. elokuuta 2022
James Webb -teleskooppi on suunnannut kameransa kohti 500 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevaa Kärrynpyörägalaksia.
Teleskoopin uudet kuvat osoittavat, miten galaksin keskellä oleva musta aukko käyttäytyy. Lisäksi kuvat antavat uutta tietoa siitä, miten galaksi muuttuu, kertoo Nasa.
Kärrynpyörägalaksi oli alkujaan Linnunradan kaltainen kierteisgalaksi. Kun se törmäsi pienemmän galaksin kanssa, siitä muodostui rengasgalaksi.

Webb-teleskoopin ensimmäinen kuva: Yksityiskohtaisin kuva universumista
Maanantai 11. heinäkuuta 2022
Ensimmäinen James Webb -teleskoopin ottama kuva julkistettiin puoli vuotta sen jälkeen, kun avaruusteleskooppi oli laukaistu matkaan.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden esitteli historiallisen kaikkien aikojen syvimmän ja terävimmän infrapunakuvan universumista.
– Kuva esittää SMACS 0723 -galaksijoukkoa 4,6 miljardia vuotta sitten. Nasan mukaan kuva vastaa ojennetun käden etäisyydellä pidellyn hiekanjyvän kokoista aluetta taivaasta.
- James Webb -teleskooppi muodosti infrapuna-alueen eri aallonpituuksilla otetun kuvan 12,5 tunnissa.
12. heinäkuuta julkaistiin vielä neljä muuta teleskoopin ottamaa kuvaa.
Menestys: James Webb -avaruusteleskoopin laukaisu onnistui
Lauantai 25. joulukuuta 2021
Lähes 30 vuotta kestäneet valmistelut huipentuivat 25. joulukuuta 2021, kun Nasa laukaisi avaruuteen James Webb -teleskoopin.
Toiveena on, että James Webb -avaruusteleskooppi mullistaa tähtitieteen ja avaa tutkijoille näkymät aiempaa kauemmas universumiin.
James Webb kaikkien aikojen suurin, tehokkain ja monimutkaisin avaruusteleskooppi.
Teleskooppi sijaitsee 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Se on siis melkein neljä kertaa niin kaukana kuin Kuu.
Matka laukaisusta sijaintipaikkaan kestää kuukauden.
Webb-teleskooppi voi tutkia tähän asti tuntemattomia eksoplaneettoja, tähtiä ja galakseja.
Koko hankkeen kustannuksien arvioidaan olevan 9,7 miljardia dollaria.
Avaruusteleskooppi on nimetty James E. Webbin mukaan. Hän oli Nasan johtaja vuosina 1961–1968.