Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

TÄHTIOPAS: Jos liikut ulkona yöllä oikeat välineet mukanasi, voit nähdä taivaalla yli 2 000 upeaa galaksia.

CHART32 Team, Processing - Johannes Schedler

NEITSYEN TÄHDISTÖ

Neitsyen tähdistö loistaa korkealla taivaalla ja opastaa lukemattomien galaksien luo. Tähdistöön kätkeytyy Virgon galaksijoukko, joka koostuu noin 2 000 galaksista.

Galakseja ei voi nähdä paljain silmin, mutta sopivissa olosuhteissa ne voi erottaa kiikarilla tai vielä paremmin pienellä kaukoputkella.

Ensi silmäyksellä galaksit muistuttavat heikosti hohtavia tähtiä, mutta kun niitä katsoo kaukoputkella, huomaa, että niiden joukossa on pyöreitä, soikeita ja epäsäännöllisiä.

Niiden suhteellisen heikko hohde johtuu siitä, että niiden valo saapuu toisesta galaksista peräisin olevista miljardeista kaukaisista tähdistä eikä suinkaan Linnunradan paljon lähempänä olevista tähdistä.

Virgon joukon galakseista voimakkaimmin loistavat Messier 86 ja 87.

Ne sijaitsevat Neitsyen tähdistön oikeanpuoleisen osan yläpuolella tähdistön niiden kahden haaran välissä, jotka muodostavat myyttisen neitsyen pään ja toisen käden.

Sekä Linnunrata että Virgon joukko (punainen piste) sijaitsevan Laniakean superjoukossa.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Linnunrata on häviävän pieni piste

Huhtikuussa näkyvä Virgon joukko on vain pieni osa suurempaa Virgon superjoukkoa.

Saman superjoukon osa on myös pieni galaksijoukko Paikallinen ryhmä, johon kuuluu Linnunrata ja muutamia muita galakseja.

Virgon eli Neitsyen superjoukon laajuus on yli 110 miljoonaa valovuotta, ja siihen kuuluu ainakin sata Virgon joukon kaltaista joukkoa.

Silti se on vain yksi näkyvän kaikkeuden noin 10 miljoonasta superjoukosta. Virgon superjoukko taas on osa paljon isompaa Laniakea-superjoukkoa, joka käsittää noin 100 000 galaksia.

Laniakea löydettiin vasta 2014. Sitä pitää koossa “Suuri attraktori” – tuntematon kappale, jonka massa on yli 10 000 kertaa Linnunradan massa.

NÄIN LÖYDÄT VIRGON JOUKON

Toimi näin

  • Missä ja milloin?

    Yöllä 5. huhtikuuta eli uudenkuun tienoilla on hyvät mahdollisuudet tutkia Virgon galaksijoukkoa. Kello 23 se sijaitsee 40 astetta horisontin yllä kaakossa juuri Neitsyen tähdistön päällä.

  • Näkyvyys?

    Jo kiikarilla tai pienellä teleskoopilla näet useita kirkkaimmista galakseista. Himmeämpien galaksien erottamiseen tarvitset kuitenkin tehokkaamman kaukoputken.

  • Kuvausmahdollisuus?

    Jos haluat ottaa kuvia, kiinnitä kaukoputkeen kamera, jossa on 200 mm:n kauko-objektiivi. Käytä moottoroitua seurantajalustaa ja kuvaa galakseja 10–30 sekunnin suljinajalla.

Lue myös:

Galaksit

Kosminen kaaos loi Linnunradan

9 minuuttia
Galaksit

Tähtitaivas koko lokakuussa: Katsele kaukaista galaksia paljain silmin

4 minuuttia
Linnunrata
Galaksit

Näin paljon Linnunrata painaa

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!