Shutterstock

Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

Kaksituhatta galaksia yhdessä ryppäässä yötaivaalla. Juuri nyt voit ihailla miljardeja kaukaisia tähtiä – 65 miljoonan valovuoden päästä – tavallisella kiikarilla.

VIRGON JOUKKO

Neitsyen tähdistö loistaa nyt korkealla taivaalla ja ohjaa tarkkailijan katseen lukemattomiin galakseihin. Tähdistöön kätkeytyy Virgon joukko, joka koostuu noin 2 000 galaksista.

Yksittäisiä galakseja ei voi nähdä paljain silmin, mutta sopivissa oloissa ne voi erottaa kiikarilla tai vielä paremmin pienellä kaukoputkella.

Ensi silmäyksellä galaksit muistuttavat heikosti hohtavia tähtiä, mutta kaukoputki paljastaa, että joukossa on pyöreitä, soikeita ja epäsäännöllisiä galakseja.

Maahan näkyvä hohde koostuu miljardien tähtien valosta. Sen suhteellinen himmeys johtuu siitä, että valo on lähtöisin kaukaisista galakseista eikä Linnunradan paljon lähempänä olevista tähdistä.

Sekä Linnunrata että Virgon joukko (punainen piste) sijaitsevat Laniakean superjoukossa.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Virgon joukon galakseista voimakkaimmin loistavat Messier 86 ja 87.

Ne sijaitsevat heti Neitsyen tähdistön oikeanpuoleisen osan yläpuolella tähdistön niiden kahden haaran välissä, jotka muodostavat myyttisen neitsyen pään ja toisen käden.

Itse Virgon ­galaksijoukko sijaitsee noin 65 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Ilmiön taustaa: Superjoukossa on tuhansia galakseja

Linnunrata kuuluu Paikallisen ryhmän galaksijoukkoon. Se taas kuuluu samaan superjoukkoon kuin Virgon joukko ja Sulatusuunin joukko.

Sulatusuunin joukko

Sulatusuunin joukko on superjoukon toiseksi suurin. Siihen kuuluu 58 galaksia.

1

Paikallinen ryhmä

Paikallinen ryhmä on galaksijoukko, johon oma Linnunratamme kuuluu.

2

Virgon joukossa

Virgon joukossa on noin 2 000 galaksia. Se sijaitsee noin 65 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

3
© Claus Lunau/Shutterstock

Linnunrata on häviävän pieni piste

Virgon joukko on vain pieni osa suurempaa Virgon superjoukkoa.

Saman superjoukon osa on myös pieni galaksijoukko Paikallinen ryhmä, johon kuuluu Linnunrata ja muutamia muita galakseja.

Virgon eli Neitsyen superjoukon laajuus on yli 110 miljoonaa valovuotta, ja siihen kuuluu ainakin sata Virgon joukon kaltaista joukkoa.

Silti se on vain yksi näkyvän kaikkeuden noin 10 miljoonasta superjoukosta. Virgon superjoukko taas on osa paljon isompaa Laniakea-superjoukkoa, joka käsittää noin 100 000 galaksia.

Laniakea löydettiin vasta 2014. Sitä pitää koossa “Suuri attraktori” – tuntematon kappale, jonka massa on yli 10 000 kertaa Linnunradan massa.

NÄIN LÖYDÄT VIRGON JOUKON

©

Toimi näin

Missä ja milloin?

Huhtikuun 1. päivän uudenkuun tienoilla tarjoutuu hyvä mahdollisuus tutkia Virgon galaksijoukkoa. Puolenyön aikaan se on 40 astetta horisontin yllä kaakossa juuri Neitsyen tähdistön päällä.

Näkyvyys?

Jo kiikarilla tai pienellä kauko­putkella näet useita kirkkaimmista galakseista. Himmeämpien galaksien erottamiseen tarvitset kuitenkin tehokkaamman kaukoputken.

Kuvausmahdollisuus?

Jos haluat ottaa kuvia, kiinnitä kaukoputkeen kamera, jossa on 200 mm:n kauko-objektiivi. Käytä moottoroitua seurantajalustaa ja kuvaa galakseja 10–30 sekunnin suljinajalla.