Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

Se, mikä äkkivilkaisulla voi vaikuttaa vain kouralliselta tähtiä, koostuu todellisuudessa lähes 2 000 galaksista. Juuri nyt taivaalla loistaa yksi lähimmistä galaksi­joukoista, Virgon joukko. Se näkyy hyvin Maahan, vaikka matkaa sinne on noin 65 miljoonaa valovuotta.

Shutterstock

VIRGON JOUKKO

Neitsyen tähdistö loistaa nyt korkealla taivaalla ja ohjaa tarkkailijan katseen lukemattomiin galakseihin. Tähdistöön kätkeytyy Virgon joukko, joka koostuu noin 2 000 galaksista.

Yksittäisiä galakseja ei voi nähdä paljain silmin, mutta sopivissa oloissa ne voi erottaa kiikarilla tai vielä paremmin pienellä kaukoputkella.

Ensi silmäyksellä galaksit muistuttavat heikosti hohtavia tähtiä, mutta kaukoputki paljastaa, että joukossa on pyöreitä, soikeita ja epäsäännöllisiä galakseja.

Maahan näkyvä hohde koostuu miljardien tähtien valosta. Sen suhteellinen himmeys johtuu siitä, että valo on lähtöisin kaukaisista galakseista eikä Linnunradan paljon lähempänä olevista tähdistä.

Sekä Linnunrata että Virgon joukko (punainen piste) sijaitsevat Laniakean superjoukossa.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Virgon joukon galakseista voimakkaimmin loistavat Messier 86 ja 87.

Ne sijaitsevat heti Neitsyen tähdistön oikeanpuoleisen osan yläpuolella tähdistön niiden kahden haaran välissä, jotka muodostavat myyttisen neitsyen pään ja toisen käden.

Itse Virgon ­galaksijoukko sijaitsee noin 65 miljoonan valovuoden päässä Maasta.

Ilmiön taustaa: Superjoukossa on tuhansia galakseja

1 / 3
123

Linnunrata kuuluu Paikallisen ryhmän galaksijoukkoon. Se taas kuuluu samaan superjoukkoon kuin Virgon joukko ja Sulatusuunin joukko.

© Claus Lunau/Shutterstock

Linnunrata on häviävän pieni piste

Virgon joukko on vain pieni osa suurempaa Virgon superjoukkoa.

Saman superjoukon osa on myös pieni galaksijoukko Paikallinen ryhmä, johon kuuluu Linnunrata ja muutamia muita galakseja.

Virgon eli Neitsyen superjoukon laajuus on yli 110 miljoonaa valovuotta, ja siihen kuuluu ainakin sata Virgon joukon kaltaista joukkoa.

Silti se on vain yksi näkyvän kaikkeuden noin 10 miljoonasta superjoukosta. Virgon superjoukko taas on osa paljon isompaa Laniakea-superjoukkoa, joka käsittää noin 100 000 galaksia.

Laniakea löydettiin vasta 2014. Sitä pitää koossa “Suuri attraktori” – tuntematon kappale, jonka massa on yli 10 000 kertaa Linnunradan massa.

NÄIN LÖYDÄT VIRGON JOUKON

Toimi näin

  • Missä ja milloin?

    Öisin huhtikuun 12. päivän uudenkuun vaiheilla on hyvä tilaisuus nähdä Virgon joukko. Puoliltaöin se on 40 astetta horisontin yllä kaakossa – juuri Neitsyen tähdistön yläpuolella.

  • Näkyvyys?

    Jo kiikarilla tai pienellä kauko­putkella näet useita kirkkaimmista galakseista. Himmeämpien galaksien erottamiseen tarvitset kuitenkin tehokkaamman kaukoputken.

  • Kuvausmahdollisuus?

    Jos haluat ottaa kuvia, kiinnitä kaukoputkeen kamera, jossa on 200 mm:n kauko-objektiivi. Käytä moottoroitua seurantajalustaa ja kuvaa galakseja 10–30 sekunnin suljinajalla.

Lue myös:

Galaksit

Tähtitaivas koko lokakuussa: Katsele kaukaista galaksia paljain silmin

4 minuuttia
Galaksit

Puolivälissä tammikuuta: Linnunradan kaksonen hohtaa korkealla taivaalla

3 minuuttia
Galaksit

Galaksit törmäilevät vielä jonkin aikaa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota