VIRGON JOUKKO
Neitsyen tähdistö loistaa nyt korkealla taivaalla ja ohjaa tarkkailijan katseen lukemattomiin galakseihin. Tähdistöön kätkeytyy Virgon joukko, joka koostuu noin 2 000 galaksista.
Yksittäisiä galakseja ei voi nähdä paljain silmin, mutta sopivissa oloissa ne voi erottaa kiikarilla tai vielä paremmin pienellä kaukoputkella.
Ensi silmäyksellä galaksit muistuttavat heikosti hohtavia tähtiä, mutta kaukoputki paljastaa, että joukossa on pyöreitä, soikeita ja epäsäännöllisiä galakseja.
Maahan näkyvä hohde koostuu miljardien tähtien valosta. Sen suhteellinen himmeys johtuu siitä, että valo on lähtöisin kaukaisista galakseista eikä Linnunradan paljon lähempänä olevista tähdistä.

Sekä Linnunrata että Virgon joukko (punainen piste) sijaitsevat Laniakean superjoukossa.
Virgon joukon galakseista voimakkaimmin loistavat Messier 86 ja 87.
Ne sijaitsevat heti Neitsyen tähdistön oikeanpuoleisen osan yläpuolella tähdistön niiden kahden haaran välissä, jotka muodostavat myyttisen neitsyen pään ja toisen käden.
Itse Virgon galaksijoukko sijaitsee noin 65 miljoonan valovuoden päässä Maasta.
Ilmiön taustaa: Superjoukossa on tuhansia galakseja
Linnunrata kuuluu Paikallisen ryhmän galaksijoukkoon. Se taas kuuluu samaan superjoukkoon kuin Virgon joukko ja Sulatusuunin joukko.

Sulatusuunin joukko
Sulatusuunin joukko on superjoukon toiseksi suurin. Siihen kuuluu 58 galaksia.
Paikallinen ryhmä
Paikallinen ryhmä on galaksijoukko, johon oma Linnunratamme kuuluu.
Virgon joukossa
Virgon joukossa on noin 2 000 galaksia. Se sijaitsee noin 65 miljoonan valovuoden päässä Maasta.
Linnunrata on häviävän pieni piste
Virgon joukko on vain pieni osa suurempaa Virgon superjoukkoa.
Saman superjoukon osa on myös pieni galaksijoukko Paikallinen ryhmä, johon kuuluu Linnunrata ja muutamia muita galakseja.
Virgon eli Neitsyen superjoukon laajuus on yli 110 miljoonaa valovuotta, ja siihen kuuluu ainakin sata Virgon joukon kaltaista joukkoa.
Silti se on vain yksi näkyvän kaikkeuden noin 10 miljoonasta superjoukosta. Virgon superjoukko taas on osa paljon isompaa Laniakea-superjoukkoa, joka käsittää noin 100 000 galaksia.
Laniakea löydettiin vasta 2014. Sitä pitää koossa “Suuri attraktori” – tuntematon kappale, jonka massa on yli 10 000 kertaa Linnunradan massa.
NÄIN LÖYDÄT VIRGON JOUKON

Toimi näin
Missä ja milloin?
Huhtikuun 20. päivän uudenkuun tienoilla on hyvä mahdollisuus tutkia Virgon galaksijoukkoa. Noin klo 2 se on 40–45 astetta horisontin yllä etelälounaassa juuri Neitsyen tähdistön yläpuolella.
Näkyvyys?
Jo kiikarilla tai pienellä kaukoputkella näet useita kirkkaimmista galakseista. Himmeämpien galaksien erottamiseen tarvitset kuitenkin tehokkaamman kaukoputken.
Kuvausmahdollisuus?
Jos haluat ottaa kuvia, kiinnitä kaukoputkeen kamera, jossa on 200 mm:n kauko-objektiivi. Käytä moottoroitua seurantajalustaa ja kuvaa galakseja 10–30 sekunnin suljinajalla.