Virgon joukosta erottuu helposti kaareva galaksien jono: Markarianin ketju.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

Huhtikuun loppupuolella on erinomainen tilaisuus lähteä galaksijahtiin illalla Auringon laskettua.

perjantai 14. huhtikuuta 2017

Neitsyen tähdistö on huhtikuussa korkealla taivaalla. Silloin kannattaa suunnata katse kohti yötaivaan loputonta galaksipaljoutta. 

Tähdistön suunnalla näkyy Virgon joukko, joka koostuu noin 2 000 galaksista. Sopivissa olosuhteissa ne näkyvät pienelläkin kaukoputkella. 

Ensi silmäyksellä galaksit ehkä vaikuttavat heikosti hohtavilta tähdiltä, mutta kaukoputkella näet niiden olevan muodoltaan pyöreitä, soikeita tai epäsäännöllisiä.

>> Kiehtooko maailmankaikkeus? Lähde katsomaan vuoden tähtitieteellistä erikoisesitystä, kun Yhdysvaltoihin lankeaa täydellinen auringonpimennys.

Kirkkaimmillaan Auringon laskun ja Kuun nousun välillä

Niiden himmeys johtuu siitä, että katselet vieraiden galaksien miljardeista kaukaisista tähdistä saapuvan valon hohdetta etkä tuttuja Linnunradan kirkkaita tähtiä. 

Galaksit ovat selvimmin nähtävissä huhtikuun 14. päivästä kuun loppuun. 

Paras aika tarkkailuun on illalla noin kello kymmenestä puoleenyöhön, koska silloin iltahämärä on jo pimentynyt eikä Kuu ole vielä noussut. 

Linnunrata on häviävän pieni piste 

Huhtikuussa näkyvä Virgon joukko on vain pieni osa suurempaa Virgon superjoukkoa. 

Saman superjoukon osa on myös pieni galaksijoukko Paikallinen ryhmä, johon kuuluu Linnunrata ja muutamia muita galakseja. 

Virgon eli Neitsyen superjoukon laajuus on yli 110 miljoonaa valovuotta, ja siihen kuuluu ainakin sata Virgon joukon kaltaista joukkoa. 

Punainen piste osoittaa Linnunradan paikan Laniakean superjoukossa.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Silti se on vain yksi näkyvän kaikkeuden noin 10 miljoonasta superjoukosta. Virgon superjoukko taas on osa paljon isompaa Laniakea-superjoukkoa, joka käsittää noin 100 000 galaksia. 

Laniakea löydettiin vasta 2014. Sitä pitää koossa “Suuri attraktori” – tuntematon kappale, jonka massa on yli 10 000 kertaa Linnunradan massa. 

NÄIN LÖYDÄT VIRGON JOUKON

  • Tähtikarttasovellus auttaa löytämään galaksijoukon. Etsi galaksi Messier 86 (M86) esimerkiksi Star Walk 2 -kartasta. Galaksi on Virgon joukossa. 
  • Pienellä kaukoputkella näet valtaosan kirkkaimmin loistavista galakseista. Tehokkaampi kaukoputki paljastaa himmeämmätkin galaksit. 
  • Liitä kamera, jossa on 200 mm:n teleobjektiivi, kaukoputkeen. Käytä moottoriohjausta ja kuvaa galakseja 10–30 sekunnin suljinajalla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: