Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maailmankaikkeudessa on kosminen määrä galakseja

Minkä tyyppisiä galakseja on olemassa, ja miten paljon galakseja kaikkiaan on?

Shutterstock

Galaksi on määritelmän mukaan ympäröivästä maailmankaikkeudesta erottuva laaja tähtien ja tähtienvälisen aineen muodostama järjestelmä. Linnunradan ulkopuolisten galaksien olemassaolon todisti tähtitieteilijä Edwin Hubble 1920-luvulla. Hän myös kehitti galaksiluokittelun, joka on käytössä edelleenkin. Uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että maailmankaikkeudessa on huomattavasti enemmän galakseja kuin ennen oletettiin. Tunnettujen galaksien määrä on kasvanut sitä mukaa kuin Hubble-avaruusteleskoopin kaltaiset laitteet ovat kehittyneet.

Arvioita galaksien määrästä lisää myös se, että ilmeisesti suurin osa galakseista on vain noin miljoonan tähden kääpiögalakseja, joita on vaikeaa havainnoida järjestelmällisesti. Esimerkiksi Paikallisessa galaksiryhmässä, johon Linnunrata kuuluu, on vain kolme tavallista galaksia. Loput kolmisenkymmentä ovat kääpiögalakseja. Galaksien määrää arvioidaan laskemalla tietyllä taivaan alueella näkyvät galaksit ja suhteuttamalla luku koko taivaan alaan. Arviot vaihtelevat melkoisesti. Monissa tähtitieteellisissä teoksissa lukumääräksi annetaan noin 100 miljardia. Toisaalta on esitetty, että määrä voisi olla jopa biljoona eli 1 000 miljardia. Tämäkin arvio koskee vain Maahan näkyvää osaa maailmankaikkeudesta.

Lue myös:

Galaksit

12. huhtikuuta: Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

4 minuuttia
Galaksit

Tähtitaivas koko lokakuussa: Katsele kaukaista galaksia paljain silmin

4 minuuttia
Linnunrata
Galaksit

Linnunrata – Lue tästä katsaus galaksistamme

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota