Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Linnunradan sydän valaisee taivaan

OPAS KESÄYÖHÖN: Horisontissa siintää juuri nyt oman galaksimme keskus. Keskuksessa on yli kymmenen miljardia ikivanhaa ja voimakkaasti loistavaa tähteä.

Shutterstock

LINNUNRADAN SYDÄN

Keskeinen osa kotigalaksistamme Linnunradasta hohtaa yötaivaalla loistavana nauhana, kun yöt kesän kääntyessä loppupuolelleen jälleen pimenevät.

Galaksin keskus sisältää noin 20 prosenttia koko galaksin massasta, ja se koostuu pitkänomaisesta, tiheästä tähtien keskittymästä.

Tutkijat arvelevat keskittymän syntyneen Linnunradan ja toisen galaksin yhteentörmäyksessä 8–10 miljardia vuotta sitten.

Tähtien keskellä lymyää musta aukko

1 / 4
1234

Neljä miljoonaa kertaa niin raskas kuin Aurinko – valtava musta aukko kätkeytyy Linnunradan keskelle 10 miljardin ikivanhan tähden lomaan.

© Shutterstock

Tavoitteena kuva mustasta aukosta

Valoisa keskittymä näkyy heti horisontin yläpuolella. Siitä nousee korkealle taivaalle hopeanvalkea tähtien vyö, jonka sisältämät tähdet sijaitsevat Linnunradan kierteishaaroissa.

Linnunradan tähtivyössä näyttää olevan suuria aukkoja. Tummat läiskät eivät kuitenkaan ole aukkoja, vaan valtavia – miljoonia kertoja Auringon painoisia – kaasu- ja pölypilviä, jotka sijaitsevat Maan ja tähtivyön välissä.

Kaasupilvet peittävät näkymän Sagittarius A -nimiseen mustaan aukkoon, jonka ympärillä koko Linnunrata pyörii. Sagittarius A:n radioaallot kuitenkin kantavat Maahan asti niin, että tähtitieteilijät voivat tutkia sitä. He toivovat saavansa pian valokuvan tästä valtavasta mustasta aukosta.

OPAS

© Stellarium

Toimi näin

  • MISSÄ?

    Etsi pimeä paikka ja katso lounaan horisonttiin. Jos 30 kilometrinkin päässä etelän suunnassa on suuri kaupunki, sen valot heijastuvat korkealle ilmakehään ja hukuttavat galaksin hohteen.

  • MILLOIN?

    Mene heinäkuun lopulla tai elokuun alussa ulos puolenyön jälkeen. Osa Linnunradan ytimestä on juuri horisontin yllä, ja Kuun valo häiritsee nyt uudenkuun vaiheilla vähiten.

  • KUVAUSMAHDOLLISUUS?

    Jotta voit ottaa kuvia Linnunradan vyöstä, tarvitset kameraasi laajakulmaobjektiivin ja vakaan jalustan. Parhaat valokuvat saat 15–30 sekunnin valotusajoilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota