Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Andromeda

Lokakuun puolivälissä Andromeda näkyy yksityiskohtaisesti jo suhteellisen pienellä kaukoputkella, jonka voi säätää 40-kertaiseen suurennukseen. Myös viereiset kääpiögalaksit M110 ja M32 erottuvat taivaalta helposti.

© Yläkuva: JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK, Alakuva: NASA; ESA; Z. LEVAY AND R. VAN DER MAREL, STSCI; T. HALLAS, AND A. MELLINGER
Maailmankaikkeus - Galaksit

Linnunradan naapurigalaksi tulee vierailulle

Lokakuun puolivälissä voit tarkkailla Andromedaa paljain silmin, vaikka matkaa galaksiin on 2,5 miljoonaa valovuotta. Jo pienellä kaukoputkella saat kaiken irti kosmisen jättiläisen vierailusta.

Katso itse

Kirkkaana iltana lokakuun puolivälissä näet Andromedan ilman teknisiä apuvälineitä.

Sen tähtien täyttämä ydin vaikuttaa utuiselta täplältä korkealla taivaalla – pari kämmenenleveyttä kaakkoon suoraan ylläsi olevasta pisteestä.

40-kertaisesti suurentava kaukoputki tuo parhaiten esiin suuren galaksin, joka kokonaisuudessaan täyttää taivaasta kuusi kertaa niin laajan alan kuin täysikuu.

Suuren Andromedan viereltä on helppo löytää myös kääpiögalaksit M110 ja M32. M110 näkyy heti Andromedan alapuolella ja M32 Andromedan ytimen yläpuolella.

Toimi näin

  • Nähdäksesi Andromedan paljain silmin etsi pimeä paikka, joka on kaukana keinotekoisista valonlähteistä. Hakeudu luontoon tai kaupungissa ainakin etäämmälle keskustasta.

  • Voit ihailla galaksia myös valosaasteen keskellä, kun liität kaukoputkeen suodattimen, joka poistaa säteilystä keinovalon aallonpituudet.

  • Saadaksesi galaksista upeita kuvia liitä kaukoputkeen peiliheijastuskamera, jossa on teleobjektiivi. Kaukoputkessa tulee olla pidike kameralle sekä seurantamoottori, joka kompensoi Maan pyörimisliikkeen vaikutuksen.

Lue myös:

Galaksit

Koko marraskuu: Andromeda näkyy nyt hyvin

2 minuuttia
Galaksit

Andromeda on niellyt Linnunradan sisargalaksin

1 minuuttia
Galaksit

Tähtitaivas koko lokakuussa: Katsele kaukaista galaksia paljain silmin

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota