Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Linnunradan kaksonen hohtaa korkealla taivaalla

GALAKSIOPAS: Tartu 6. maaliskuuta kiikariin, sillä yötaivaalla näkyy kierteisgalaksi Messier 81.

NASA/ESA/Hubble Heritage

Messier 81:

Galaksi Messier 81 ja kotigalaksimme Linnunrata muistuttavat erehdyttävästi toisiaan. Linnunradan tapaan Messier 81 on kierteisgalaksi, johon kuuluu satoja miljardeja tähtiä. Sen läpimitta on noin 100 000 valovuotta.

Ison karhun tähdistössä sijaitseva Messier 81 on M81-galaksijoukon suurin galaksi. Se näkyy Maahan selvemmin kuin mikään muu galaksi oman Paikallisen ryhmämme ulkopuolelta. Messier 81 täyttää yötaivaasta lähes yhtä paljon kuin Kuu. Sen valo on kuitenkin niin heikkoa, että tarvitset kiikarin nähdäksesi sen.

Messier 81:n kierteishaarat erottuvat selkeimmin kaukoputkella, mutta voit katsella galaksia myös kiikarilla. Galaksi löytyy zeniitistä – toisin sanoen suoraan pääsi yläpuolelta – vähän länteen Otavan tähtikuviosta.

© NASA

Opas: Messier 81

Kun katsot keskiyön aikaan suoraan ylös, niin hieman Otavasta länteen näet M81-galaksin.

© Stellarium/Oliver Larsen

TOIMI NÄIN

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Ajanjakso maaliskuun 6. päivän uudenkuun vaiheilla on ihanteellinen galaksi Messier 81:n tarkkailuun. Tuolloin Kuun valo hohtaa vain heikosti ja galaksi on epätavallisen korkealla taivaalla.

    Puolenyön aikaan galaksi on yli 75 asteen korkeudella horisontin yllä pohjoisen suunnassa. Vähän Messier 81:stä itään näkyy Otavan tähtikuvio.

  • VÄLINEET

    Vähintään kuusituumainen kaukoputki näyttää selvästi kirkkaan galaksiytimen ja sitä ympäröivän himmeän kierteisrakenteen. Kiikarilla näet galaksin valoisana soikiona, mutta sen yksityiskohdat eivät erotu.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota