NASA/ESA/Hubble Heritage

Linnunradan kaksonen hohtaa korkealla taivaalla

GALAKSIOPAS: Tartu 6. maaliskuuta kiikariin, sillä yötaivaalla näkyy kierteisgalaksi Messier 81.

Messier 81:

Galaksi Messier 81 ja kotigalaksimme Linnunrata muistuttavat erehdyttävästi toisiaan. Linnunradan tapaan Messier 81 on kierteisgalaksi, johon kuuluu satoja miljardeja tähtiä. Sen läpimitta on noin 100 000 valovuotta.

Ison karhun tähdistössä sijaitseva Messier 81 on M81-galaksijoukon suurin galaksi. Se näkyy Maahan selvemmin kuin mikään muu galaksi oman Paikallisen ryhmämme ulkopuolelta. Messier 81 täyttää yötaivaasta lähes yhtä paljon kuin Kuu. Sen valo on kuitenkin niin heikkoa, että tarvitset kiikarin nähdäksesi sen.

Messier 81:n kierteishaarat erottuvat selkeimmin kaukoputkella, mutta voit katsella galaksia myös kiikarilla. Galaksi löytyy zeniitistä – toisin sanoen suoraan pääsi yläpuolelta – vähän länteen Otavan tähtikuviosta.

© NASA

Opas: Messier 81

Kun katsot keskiyön aikaan suoraan ylös, niin hieman Otavasta länteen näet M81-galaksin.

© Stellarium/Oliver Larsen

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Ajanjakso maaliskuun 6. päivän uudenkuun vaiheilla on ihanteellinen galaksi Messier 81:n tarkkailuun. Tuolloin Kuun valo hohtaa vain heikosti ja galaksi on epätavallisen korkealla taivaalla.

Puolenyön aikaan galaksi on yli 75 asteen korkeudella horisontin yllä pohjoisen suunnassa. Vähän Messier 81:stä itään näkyy Otavan tähtikuvio.

VÄLINEET

Vähintään kuusituumainen kaukoputki näyttää selvästi kirkkaan galaksiytimen ja sitä ympäröivän himmeän kierteisrakenteen. Kiikarilla näet galaksin valoisana soikiona, mutta sen yksityiskohdat eivät erotu.