Galaksi

Läpimitaltaan yli 220 000 valovuoden laajuinen Andromeda on Paikallisen ryhmän suurin galaksi.

© JPL_CALTECH/NASA

Kosminen naapurimme esittäytyy

Andromeda on yli 2,5 miljoonan valovuoden päässä, mutta voit nähdä sen paljain silmin. Marraskuussa Linnunradan naapurigalaksi ilmestyy näkyviin yötaivaalle.

keskiviikko 7. marraskuuta 2018 teksti Jesper Grønne

Marraskuussa Linnunradan lähin naapurigalaksi, Andromeda, on näkyvissä koko yön. Galaksi sijaitsee 25,5 triljoonan kilometrin eli 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta, ja se on ylivoimaisesti kaukaisin tähtitaivaan kohde, jota voit tarkkailla paljain silmin.

Biljoonasta tähdestä koostuva Andromeda ei ole ainoastaan kaksi kertaa niin suuri kuin oma galaksimme Linnunrata, vaan myös suurin galaksi Paikallisessa ryhmässä, johon Linnunratakin kuuluu. 

Ryhmä sisältää 30–40 galaksia eli tähtien kokoelmaa, jotka pysyvät koossa sisäisen painovoimansa vaikutuksesta. Linnunrata ja Andromeda muistuttavat toisiaan, sillä ne ovat molemmat kierteisgalakseja ja lisäksi niitä ympäröi ulkonäöltään ja rakenteeltaan samankaltainen loistava rengas eli halo, joka koostuu pallomaisista tähtijoukoista.

Linnunradan naapurigalaksi Andromeda

Linnunrata ja Andromeda törmäävät toisiinsa neljän miljardin vuoden kuluttua. Galaksien keskusten mustat aukot sulautuvat toisiinsa, ja kierteishaarat pirstoutuvat kappaleiksi. Lopuksi syntyy uusi elliptinen galaksi uuden mustan aukon ympärille.

© Shutterstock

TOIMI NÄIN

  • Marraskuun keskivaiheilla löydät Andromedan galaksin suunnilleen 75 astetta lounaisen horisontin yläpuolelta noin kello 23. Yön kuluessa se siirtyy taivaalla alaspäin.

  • Kaukoputkettakin näet galaksin sisimmän osan, joka koostuu miljoonista tiiviisti lähellä toisiaan sijaitsevista tähdistä. Galaksin koko laajuus tulee näkyviin vasta suurella kaukoputkella.

  • Liitä kaukoputkeen järjestelmäkamera, jossa on teleobjektiivi. Kaukoputkessa tulee olla pidike kameralle ja seurantamoottori, joka kompensoi Maan pyörimisliikkeen vaikutuksen.

Lähde löytöretkelle universumiin

Linnunradan naapuri Andromeda on vain yksi ilmiöistä, jotka ilmestyvät yötaivaalle tänä vuonna.

 Jos innostuit ja haluat alkaa tarkkailla taivasta, saat nyt täydellisen aloituspakkauksen:

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.

  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitilux-kiikarilla.   

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: