Kosminen naapurimme esittäytyy

TÄHTIOPAS: Andromeda on yli 2,7 miljoonan valovuoden päässä, mutta voit nähdä sen paljain silmin. Marraskuussa Linnunradan naapurigalaksi ilmestyy näkyviin yötaivaalle.

JPL-Caltech/NASA

Andromeda

Marraskuussa Linnunradan lähin naapurigalaksi, Andromeda, on näkyvissä koko yön. Galaksi sijaitsee 25,5 triljoonan kilometrin eli 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta, ja se on ylivoimaisesti kaukaisin tähtitaivaan kohde, jota voit tarkkailla paljain silmin.

Biljoonasta tähdestä koostuva Andromeda ei ole ainoastaan kaksi kertaa niin suuri kuin Linnunrata vaan myös suurin galaksi Paikallisessa ryhmässä, johon Linnunratakin kuuluu.

Linnunradan naapurigalaksi Andromeda

Linnunrata ja Andromeda törmäävät toisiinsa neljän miljardin vuoden kuluttua. Galaksien keskusten mustat aukot sulautuvat toisiinsa, ja kierteishaarat pirstoutuvat kappaleiksi. Lopuksi syntyy uusi elliptinen galaksi uuden mustan aukon ympärille.

© Shutterstock

Ryhmä sisältää 30–40 galaksia eli tähtien kasaumaa, jotka pysyvät koossa sisäisen painovoimansa – eivät siis keskuksessaan olevan mustan aukon – vaikutuksesta.

Linnunrata ja Andromeda muistuttavat toisiaan, sillä molemmat ovat kierteisgalakseja ja lisäksi niitä ympäröi ulkonäöltään ja rakenteeltaan samankaltainen loistava rengas eli halo, joka koostuu pallomaisista tähtijoukoista.

OPAS: Andromeda

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Koko marraskuun ajan löydät Andromedan galaksin suunnilleen 70 astetta lounaisen horisontin yläpuolelta kello 23. Yön kuluessa se siirtyy taivaalla alaspäin.

  • NÄKYVYYS?

    Ilman kaukoputkeakin voit nähdä galaksin sisimmän osan, joka koostuu miljoonista tiiviisti lähellä toisiaan olevista tähdistä. Galaksin koko laajuus tulee esiin vasta suurella kaukoputkella.

    Liitä kaukoputkeen kamera, jossa on teleobjektiivi. Kaukoputkessa tulee olla pidike kameralle ja seurantamoottori, joka kompensoi Maan pyörimisliikkeen vaikutuksen.

Lue myös:

Linnunrata
Galaksit

Näin paljon Linnunrata painaa

4 minuuttia
Galaksit

Tähtitaivas koko lokakuussa: Katsele kaukaista galaksia paljain silmin

4 minuuttia
Galaksit

Andromeda on niellyt Linnunradan sisargalaksin

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!