Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kosminen naapurimme esittäytyy

TÄHTIOPAS: Se on 2,54 miljoonan valovuoden päässä. Silti voit nähdä sen paljain silmin. Helmikuussa Linnunradan naapuri, Andromedan galaksi, näyttäytyy yötaivaalla.

JPL-Caltech/NASA

Andromeda

Juuri nyt on erinomainen tilaisuus nähdä Linnunradan lähin naapuri, Andromedan galaksi. Galaksi sijaitsee 24 triljoonan kilometrin eli 2,54 miljoonan valovuoden päässä Maasta, ja se on ylivoimaisesti kaukaisin tähtitaivaan kohde, jota voit tarkkailla paljain silmin.

Biljoonasta tähdestä koostuva Andromeda ei ole ainoastaan kaksi kertaa niin suuri kuin Linnunrata vaan myös suurin galaksi Paikallisessa ryhmässä, johon Linnunratakin kuuluu.

Linnunradan naapurigalaksi Andromeda

Linnunrata ja Andromeda törmäävät toisiinsa neljän miljardin vuoden kuluttua. Galaksien keskusten mustat aukot sulautuvat toisiinsa, ja kierteishaarat pirstoutuvat kappaleiksi. Lopuksi syntyy uusi elliptinen galaksi uuden mustan aukon ympärille.

© Shutterstock

Paikallinen ryhmä sisältää yli 50 galaksia eli tähtien kasaumaa, jotka pysyvät koossa sisäisen painovoimansa – eivät siis keskuksessaan olevan mustan aukon – vaikutuksesta.

Linnunrata ja Andromeda muistuttavat toisiaan, sillä molemmat ovat kierteisgalakseja ja lisäksi niitä ympäröi ulkonäöltään ja rakenteeltaan samankaltainen loistava rengas eli halo, joka koostuu pallomaisista tähtijoukoista.

OPAS: Andromeda

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Koko helmikuun ajan Andromedan galaksi näkyy 25–40 asteen korkeudella horisontin yllä länsiluoteessa kello 22. Illan ja yön kuluessa se siirtyy taivaalla alaspäin.

  • NÄKYVYYS?

    Ilman kaukoputkeakin voit nähdä galaksin sisimmän osan, joka koostuu miljoonista tiiviisti lähellä toisiaan olevista tähdistä. Galaksin koko laajuus tulee esiin vasta suurella kaukoputkella.

    Liitä kaukoputkeen kamera, jossa on teleobjektiivi. Kaukoputkessa tulee olla pidike kameralle ja seurantamoottori, joka kompensoi Maan pyörimisliikkeen vaikutuksen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota