Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katso kaukaista galaksia paljain silmin

TÄHTIOPAS: Koko lokakuun ajan voit nähdä taivaalla Kolmion galaksin. Kaukainen galaksi sijaitsee 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta ja koostuu yli 40 miljardista hohtavasta tähdestä.

Robert Gendler/Subaru Telescope

Tietoja galaksista

Lokakuussa voit tarkkailla Paikallisen galaksiryhmän kolmanneksi suurinta galaksia, Kolmion galaksia.

Kolmion tähdistöstä nimensä saanut galaksi on kaukaisin niistä kolmesta galaksista, jotka saattavat näkyä pohjoisilta leveysasteiltamme ilman kaukoputkea.

Noin 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta sijaitseva galaksi koostuu noin 40 miljardista tähdestä, ja sen läpimitta on 60 000 valovuotta.

Linnunradassa tähtiä on noin 250 miljardia, ja sen läpimitta on 100 000 valovuotta. Kolmion galaksin kierteishaaroissa on valtavia vetykaasupilviä.

Niissä syntyy suuria tähtiä, joiden elinikä on varsin lyhyt ja lämpötila noin 40 000 astetta. Kolmion galaksissa muodostuu tähtiä selvästi enemmän kuin Paikallisen ryhmän suurimmassa galaksissa, Andromedassa.

Naapurustomme kolme valtagalaksia

Paikalliseen ryhmään kuuluu yli 50 galaksia, mutta sitä hallitsee kolme suurta galaksia.

 • © Serge Brunier/NASA

  Linnunrata

  Linnunrataan kuuluu noin 250 miljardia tähteä, ja sen läpimitta on 100 000 valovuotta. Siten se on ryhmän toiseksi suurin galaksi.

 • © NASA

  Kolmion galaksi

  Kolmion galaksi noin 2,7 miljoonan valovuoden päässä meistä on ryhmän kolmanneksi suurin. Ihanneoloissa sen saattaa juuri erottaa paljain silmin.

 • © Robert Gendler/NASA

  Andromedan galaksi

  Andromedan galaksi on ryhmän suurin: se sisältää suunnilleen biljoona tähteä. Sinne on matkaa noin 2,5 miljoonaa valovuotta.

Kolmion galaksi on yhteydessä Andromedaan ohuilla vetykaasusta ja tähdistä koostuvilla rakenteilla. Tämä johtunee siitä, että galaksit ohittivat toisensa lähietäisyydeltä 2–8 miljardia vuotta sitten.

Ne kiertävät yhä toisiaan, ja ilmeisesti niiden välimatka kutistuu jälleen. Tähtitieteilijät arvelevatkin, että Paikallisen ryhmän kolme suurta galaksia joutuvat antamaan periksi keskinäiselle vetovoimalleen neljän miljardin vuoden kuluttua.

Tuolloin Andromeda ja Linnunrata fuusioituvat, kun taas Kolmion galaksi ensin kiertää uutta suurgalaksia, ennen kuin se lopulta yhdistyy siihen tai sinkoutuu ulos Paikallisesta ryhmästä.

TÄHTIOPAS

Etsi Kolmion galaksi (tähtäin) Andromedan, Kolmion ja Kalojen tähdistöjen välistä.

© Stellarium

Toimi näin

Ota mukaan kompassi ja kiikari ja lähde tutkimaan jättigalaksia.

 • MISSÄ JA MILLOIN?

  Voit nähdä Kolmion galaksin paljain silmin, mutta ympäristössä täytyy silloin olla aivan pimeää. Lokakuun keskivaiheilla, kun Kuu hohtaa vain heikosti, galaksi näkyy kaakossa.

 • NÄKYVYYS?

  Jos tarkkailuolosuhteet eivät ole ihanteelliset, käytä kaukoputkea. Kaikilla kaukoputkilla – myös pienillä – erotat Kolmion galaksin, joka näkyy noin 60 astetta horisontin yllä.

 • KUVAAMINEN?

  Jos haluat kuvata galaksia, voit parantaa kuvan laatua ja yksityiskohtien määrää ottamalla sarjan yhtä pitkään valotettuja kuvia kaukoputken kautta ja kokoamalla kuvat yhteen.

Lue myös:

Galaksit

12. huhtikuuta: Tuhannet galaksit välkkyvät yötaivaalla

4 minuuttia
Galaksit

Andromeda on niellyt Linnunradan sisargalaksin

2 minuuttia
Linnunrata
Galaksit

Linnunrata – Lue tästä katsaus galaksistamme

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota