Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galaksit

Monivärinen kierregalaksi

Galaksit pyörivät

Galaksi on valtava tähtien, pölyn, pimeän aineen ja kaasun muodostama järjestelmä, joka pysyy kasassa painovoiman ansiosta. Galakseja on erikokoisia, muun muassa meidän oma galaksimme, Linnunrata, kuuluu suuriin galakseihin. Arvellaan, että omassa galaksissamme on noin 100 miljardia tähteä. Tutkijat luokittelevat galaksit niiden muodon mukaan kierregalakseihin, elliptisiin galakseihin ja epäsäännöllisiin galakseihin. Tutustu artikkeleihin ja opi lisää galakseista.

Tähtitaivas pimeän aineen ympäröimänä
© Shutterstock

Pimeä aine

Pimeäksi aineeksi kutsutaan hiukkasia, jotka muodostavat 85 prosenttia universumin aineesta. Tutkijoilla on pimeästä aineesta edelleenkin paljon avoimia kysymyksiä, mutta se tiedetään, että aineen on pakko vaikuttaa painovoimaan.
Pimeän aineen olemassaoloa alettiin epäillä vasta sitten, kun astrofysiikan havainnoista selvisi, että galaksien pyöriminen on niin nopeaa, että taivaankappaleiden painovoima ei ole riittävä, jotta niiden muodostama galaksi pysyisi kasassa. Painovoimaan vaikuttavaa massaa on yksinkertaisesti oltava enemmän.
Nimitys ”pimeä aine” tulee siitä, että aine ei reagoi sähkömagneettisten kenttien kanssa. Se tarkoittaa sitä, että pimeä aine ei ime, heijasta eikä lähetä minkäänlaista sähkömagneettista säteilyä. Toisin sanoen pimeä aine ei lähetä mitattavaa valoa tai säteilyä. Siksi – tällä hetkellä – ei ole mahdollista havainnoida pimeää ainetta suoraan.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota