Galaksit

Monivärinen kierregalaksi

Galaksit pyörivät

Galaksi on valtava tähtien, pölyn, pimeän aineen ja kaasun muodostama järjestelmä, joka pysyy kasassa painovoiman ansiosta. Galakseja on erikokoisia, muun muassa meidän oma galaksimme, Linnunrata, kuuluu suuriin galakseihin. Arvellaan, että omassa galaksissamme on noin 100 miljardia tähteä. Tutkijat luokittelevat galaksit niiden muodon mukaan kierregalakseihin, elliptisiin galakseihin ja epäsäännöllisiin galakseihin. Tutustu artikkeleihin ja opi lisää galakseista.

Pimeä aine

Pimeäksi aineeksi kutsutaan hiukkasia, jotka muodostavat 85 prosenttia universumin aineesta. Tutkijoilla on pimeästä aineesta edelleenkin paljon avoimia kysymyksiä, mutta se tiedetään, että aineen on pakko vaikuttaa painovoimaan.
Pimeän aineen olemassaoloa alettiin epäillä vasta sitten, kun astrofysiikan havainnoista selvisi, että galaksien pyöriminen on niin nopeaa, että taivaankappaleiden painovoima ei ole riittävä, jotta niiden muodostama galaksi pysyisi kasassa. Painovoimaan vaikuttavaa massaa on yksinkertaisesti oltava enemmän.
Nimitys ”pimeä aine” tulee siitä, että aine ei reagoi sähkömagneettisten kenttien kanssa. Se tarkoittaa sitä, että pimeä aine ei ime, heijasta eikä lähetä minkäänlaista sähkömagneettista säteilyä. Toisin sanoen pimeä aine ei lähetä mitattavaa valoa tai säteilyä. Siksi – tällä hetkellä – ei ole mahdollista havainnoida pimeää ainetta suoraan.

Tähtitaivas pimeän aineen ympäröimänä

© Shutterstock
Sivu 1 / 3