Entä jos Maa olisi eri kohdassa Linnunrataa?

Olisiko maapallolle syntynyt elämää, jos Maa olisi eri paikassa Aurinkokunnassa ja Aurinkokunta eri paikassa Linnunradassa?

© Shutterstock

Kun Linnunradan keskuksesta lähdetään kohti galaksin ulkolaitaa ja matkasta on taitettu kaksi kolmasosaa, tullaan Aurinkokuntaan. Se on juuri hyvä paikka. Jos Aurinkokunta olisi kauempana kotigalaksimme ytimestä, täällä olisi hyvin erinäköistä.

Raskaat alkuaineet ovat harvinaisempia Linnunradan ulkolaidalla kuin meidän lähialueillamme. Juuri raskaita alkuaineita tarvitaan, jotta planeettoja voi syntyä.

Linnunradan sisäosissa pölyn ja pikkukivien kerääntyminen Maan kaltaiseksi planeetaksi olisi kestänyt paljon kauemmin. Vielä huonommat edellytykset olisi ollut Jupiterin tapaisten suurten kaasuplaneettojen synnylle.

Kaasujättiläiset auttoivat elämän synnyssä

Vaikka Jupiter on kaasuplaneetta, sillä on kiinteä ydin, joka on 10–20 kertaa niin suuri kuin Maa. Ilman raskaita alkuaineita niin massiivista ydintä tuskin olisi ehtinyt syntyä ennen kuin Aurinko olisi painovoimallaan imaissut suurimman osan Aurinkokunnan kaasusta itseensä.

Ilman Jupiteria Maahan tuskin olisi kehittynyt elämää. Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan Jupiter on myötävaikuttanut maapallon veden syntyyn ja suojellut Maata komeettojen törmäyksiltä.

Hyvä sijainti antoi elämälle vauhtia

Aurinkokunta sijaitsee Linnunradassa paikassa, jolla on kolme merkittävää etua.

© Shutterstock

1. Oikeat ainesosat

Aurinkokunnan ympäristössä on enemmän raskaita alkuaineita, kuten hiiltä ja rautaa, kuin Linnunradan ulkolaidalla. Raskaita alkuaineita tarvitaan, jotta planeettoja voi syntyä.

© Shutterstock

2. Riittävästi vettä

Meidän kulmillamme Linnunradassa voi syntyä Jupiterin kaltaisia kaasujättiläisiä. Varhain Aurinkokunnan historiassa Jupiter ohjasi vesipitoisia komeettoja törmäämään Maahan.

© Shutterstock

3. Suoja törmäyksiltä

Sittemmin Jupiter on painovoimallaan suojellut Maata. Se on sysännyt komeetat ja asteroidien radoille, jotka vievät ne Maan ohi tai kokonaan ulos Aurinkokunnasta.

Jos taas Aurinkokunta olisi lähempänä Linnunradan keskustaa, ongelmat olisivat toisenlaiset. Siellä on tähtiä tiheämmässä kuin nykyisessä naapurustossamme ja neutronitähtien ja supernovien säteilypurkaukset olisivat voineet tuhota Maan elämän.

Kaiken kaikkiaan voimme olla tyytyväisiä nykyiseen paikkaamme galaksissa.