Ydin lämmittää kuun merta

Tietokonemallin mukaan Saturnuksen Enceladus-kuun meri on ollut sulana yli miljardi vuotta. Pitkä ikä lisää elämän synnyn todennäköisyyttä.

© NASA

Saturnusta kiertävä Enceladus-kuu on Aurinkokunnan todennäköisimpiä paikkoja, joissa voi esiintyä elämää.

Kuun jääpeitteen alla on meri, jossa on kaikki elämän synnyn edellytykset: vettä, lämpöä ja kuun ytimestä vapautuvia mineraaleja.

Uusin tutkimustulos tekee kuun elämän etsijöiden silmissä entistäkin kiinnostavammaksi.

Jään alla oleva meri voi olla jopa miljardeja vuosia vanha. Sinä aikana siellä on hyvin voinut kehittyä elämää.

Pinnalta Enceladus näyttää jääpallolta. Sulana vellova sisus löydettiin, kun Cassini-luotain tutki kuuta lähietäisyydeltä 2014–2017.

Se havaitsi etelänavan tienoilla jään railoista nousevia suihkuja, joissa oli vesihöyryä ja merenpohjan kuumistä lähteistä peräisin olevia mineraaleja ja kaasua.

Tähän asti tutkijat eivät ole osanneet selittää, mistä meren sulattava lämpö on peräisin.

Eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista asiantuntijoista koostuvan tutkimusryhmän kehittämän tietokonemallin mukaan lämpö syntyy huokoisessa kuun ytimessä.

Ytimestä jopa 20–30 prosenttia on onkaloita. Niinpä kuun kiertäessä radallaan Saturnuksen vetovoima saa sen kivimassat hankaamaan toisiaan.

Hankauskitka tuottaa lämpöä, joka pitää meren sulana ja saa aikaan jopa geysirejä. Tietokonemallin mukaan lämmitysmekanismi on voinut olla toiminnassa ehkä useita miljardeja vuosia.

Huokoinen kiviydin lämmittää

Enceladuksen meri saa elämälle tarpeelliset lämmön ja mineraalit kuumasta huokoisesta ytimestä