Venus-ohjelma etsii elämää helvetistä

Lämpötila on niin korkea, että lyijy sulaa. Vaikka Venus on Aurinkokunnan eliöille vihamielisimpiä paikkoja, sen helvetillisissä olosuhteissa on saattanut syntyä elämää. Yhdysvaltalaisluotain lähtee pian etsimään sitä.

Venus-ohjelma etsii elämää helvetistä
© Shutterstock

”Lähde kuumuusaavikolle, jossa lämpötila pysyy jatkuvasti 460 asteen tuntumassa, ja koe siellä kaasukehän paine, joka vastaa sukellusta meressä 900 metrin syvyyteen.”

Matkatoimistojen olisi varmasti vaikea houkutella turisteja Venukseen, jos sinne tehtäisiin avaruuslentoja. Venus ottaa kuitenkin jo lähitulevaisuudessa vastaan vieraan, joka on kiinnostunut sen elämästä.

Villiintynyt kasvihuoneilmiö on tehnyt muinoin siedettävän lämpimästä planeetasta helvettimäisen pätsin. Siksi ajatus, että sieltä voidaan löytää elämän merkkejä, tuntuu taatusti hullulta. Yhdysvaltalaisen Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) tutkijat pitävät sitä sen sijaan järkevänä.

Taustalla on oletus, jonka mukaan mikrobien on mahdollista elää Venusta verhoavissa pilvissä kaukana sen tappavasta pinnasta.

Tutkimushanke on edennyt siihen vaiheeseen, että luotain lähtee pian tutkimaan, onko oletus oikea vai väärä.

Suunnitelmien mukaan laite etsii elämän merkkejä pilviä muodostavista pisaroista, kun se vajoaa kohti pintaa.

MIT:n tutkijaryhmä tekee yhteistyötä avaruusalalla toimivan yksityisyrityksen kanssa: Rocket Lab vastaa luotaimen Venukseen kuljettavasta raketin ja avaruusaluksen yhdistelmästä. Laukaisun on tarkoitus tapahtua jo toukokuussa 2023.

Venus on pilvien peitossa

Venusta verhoavat tiheät pilvet. Pidetään mahdollisena, että niissä piilee elämää, sillä ne ovat selvästi viileämpiä kuin planeetan polttava pinta.

Siinä tapauksessa, että Venuksen ympäriltä löydettäisiin leijailevia eliöitä, voitaisiin puhua kaikkien aikojen suurimmasta tieteellisestä yllätyksestä – eikä vain siksi, että kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Maan ulkopuolelta olisi löytynyt elämää.

Venus on voinut olla vetinen

Venus käy Aurinkoa kiertäessään lähempänä Maata kuin mikään muu planeetta. Lisäksi Venus muistuttaa kooltaan ja rakenteeltaan eniten maapalloa. Siitä huolimatta Venusta on tutkittu kaasukehän läpi kulkevalla luotaimella viimeksi kymmeniä vuosia sitten.

Viimeinen Venusta lähietäisyydeltä tutkaillut luotain oli neuvostoliittolainen Vega 2, joka pääsi perille kesäkuussa 1985. Sen sijaan Marsin pinnalla on monta kulkijaa tutkimassa punaisia kallioita. Venusta on tyydytty luotaamaan satojen kilometrien päästä.

Osa tutkijoista on odottanut malttamattomasti sitä, että Venus pääsee taas lähempään tarkasteluun. Ja nyt asia on nytkähtänyt eteenpäin. Seuraavien kymmenen vuoden aikana on tarkoitus toteuttaa useita hankkeita, joissa selvitetään esimerkiksi, onko Venuksessa ollut valtameri ja miksi kasvihuoneilmiö lähti laukkaamaan ja muutti Venuksen Maan ”pahaksi kaksoseksi”.

Top 5: Elämälle sopivat planeetat ja kuut

Venuksen tiedetään olleen muinoin huomattavasti nykyistä viileämpi planeetta. Monimutkaisten ilmastomallien avulla on voitu mennä ajassa taaksepäin. Näyttää siltä, että Venus on voinut aikoinaan olla elämälle synnyn kannalta sopivan märkä ja lämmin.

Koska eri ilmastomalleista esiin piirtyvissä kehityskuluissa on selviä eroja, Venusta pitää luodata lisää, jotta planeetan historiasta saadaan tarkka kuva.

460 asteen pintalämpötilasta huolimatta Venuksen pilvissä voi olla elämälle sopivan lämmintä.

MIT:n tutkijat eivät kuitenkaan tyydy selvittämään vain sitä, onko Venus ollut joskus elinkelpoinen. Heitä kiinnostaa, esiintyykö siellä yhä elämää.

Ilmakehässä elää mikrobeja

Yksikään eliö ei kestä Venuksen pinnalla vallitsevia olosuhteita, mutta pidetään mahdollisena, että poikkeuksellisen sitkeähenkiset mikrobit voivat sinnitellä sen kaasukehässä. Ne olisivat peräisin siltä ajalta, kun nestemäinen vesi haihtui kuumenevalta planeetalta.

Pilvipeitteessä noin 50 kilometrin korkeudessa paine on suunnilleen yhtä suuri kuin maapallon pinnalla ja lämpötila noin 60 astetta. Vaikka se on korkea, se ei ole välttämättä liikaa mikrobeille.

Maan ilmakehän pilvisyys vaihtelee, mutta Venusta verhoaa jatkuvasti kilometrien paksuinen pilvipeite. Siitä mikrobien on teoriassa ollut mahdollista löytää itselleen vakaa elinympäristö.

Elämä on paennut pilviin

Venus ole ollut aina elämälle vihamielinen pätsi. Planeetta saattoi tarjota elämälle suotuisat olosuhteet, ennen kuin se alkoi kuumeta. Siksi on ajateltavissa, että sen sitkeähenkisimmät mikrobit pelastautuivat pinnalta pilviin.

Aurinko
© Shutterstock

1. Nuori Aurinko säteili vähemmän

Auringon kaltaiset tähdet kirkastuvat vähitellen. Kun Aurinko oli ollut olemassa vasta vähän aikaa, sen kirkkaus vain oli 30 prosenttia nykyisestä. Venus oli viileämpi: lämpötila saattoi pysyä 20–50 asteessa ennen kasvihuoneilmiön voimistumista.

Venus
© Shutterstock

2. Venuksessa esiintyi ehkä vettä

Kun Venuksen lämpötila ei noussut lähellekään veden kiehumispistettä, sen pintaa saattoi peittää meri 2–3 miljardia vuotta. Tänä aikana kehittyi mahdollisesti elämää samalla tavalla kuin naapuriplaneetta Maassa.

© Shutterstock

3. Mikrobit päätyivät pilviin

Kasvihuoneilmiön villiinnyttyä Venuksesta tuli niin kuuma, että vesi haihtui sen pinnalta. Samalla elämä hävisi. Mikrobien oli ehkä mahdollista sopeutua elämään pilvien rikkihappopisaroissa, jotka olivat pintaa viileämpiä.

Osa bakteereista ja hiivoiksi kutsutuista sienistä kykenee elämään Maan ilmakehässä. Ajatus vastaavasti Venuksen pilvissä viihtyvistä mikrobeista esitettiin jo yli puoli vuosisataa sitten.

Teoria sai vuonna 2020 lisää tukea, kun suurilla radioteleskoopeilla onnistuttiin löytämään Venuksen kaasukehästä fosfiini-nimistä fosforin ja vedyn yhdistettä. Koska se voi olla vihje elämästä, löytöä pidettiin merkittävänä.

Havainto on kuitenkin kiistanalainen. Mittaustulokset on varustettu kysymysmerkillä – eivätkä ne siis vakuuta kaikkia tutkijoita. Siitä huolimatta kiinnostus Venuksen mahdollista elämää kohtaan ei ole vähentynyt. Se olisi varmasti omalaatuista.

Ilmakehään muodostuu pilviä vesipisaroista. Venuksen pilvipeite perustuu sen sijaan rikkihaposta tiivistyneisiin pieniin tippoihin.

Rikkihappo syövyttää voimakkaasti, eikä esimerkiksi ihmisen iho kestä sitä. Ei tunneta ainoatakaan eliötä, joka voisi elää rikkihappopisaroissa. Silti pidetään mahdollisena, että Venuksen elämä on sopeutunut vahvan hapon hallitsemaan elinympäristöön.

Oletetun kaltaiset mikrobit eivät ole täysin mahdottomia, sillä muun muassa osa ihmisen ruoansulatuskanavassa elävistä bakteereista pystyy neutraloimaan mahanesteen happoa erittämällä ammoniakkia.

Bakteereja ruuansulatusjärestelmässä

Osa ihmisen ruoansulatuskanavassa elävistä bakteereista kykenee neutraloimaan mahahappoa. Ehkä Venuksen mikrobit pystyvät samaan ja voivat siksi elää pilvien rikkihappopisaroissa.

© Shutterstock

Venusta 1970-luvulla tutkineet luotaimet Venera 8 ja Pioneer Venus löysivät ammoniakkia sen kaasukehästä. Mittaukset paljastivat myös jälkiä hapesta. Sitä syntyy siinä kemiallisessa prosessissa, jossa rikkihappo neutraloituu ammoniakin vaikutuksesta.

Yksityisyritys maksaa matkan

Venuksen pilvissä esiintyvää elämää koskeva teoria on järkevä, mutta mikään valtiollinen tai yksityinen avaruusjärjestö ei ole tiettävästi suunnitellut nimenomaan niiden tutkimista.

Siksi professori Sara Seagerin johtama MIT:n tutkimusryhmä alkoi tehdä yhteistyötä yhdysvaltalaisen Rocket Labin kanssa. Yritys kustantaa sekä raketin että sen laukaisun avaruuskeskuksestaan, joka toimii Uudessa-Seelannissa.

Rocket Lab on jäänyt suurimman yksityisen avaruusalan toimijan, SpaceX:n, varjoon. SpaceX tunnetaan tehokkaan uudelleen käytettävän kantoraketin kehittäjänä. Rocket Lab odottaa Venus-ohjelman todistavan, että toisia planeettoja voidaan tutkia menestyksekkäästi edullisemmin käyttämällä sen 18 metriä pitkää Electron-rakettia ja Photon-alusta.

Photon osoitti vuonna 2022 käyttökelpoisuutensa viemällä Nasan toimeksiannosta pienen CAPSTONE-luotaimen Kuuta kiertävälle radalle. Rocket Lab luottaa siihen, että Photon suoriutuu hyvin tehtävästä, vaikka Venus on paljon kauempana kuin Kuu.

Rocket Lab aikoo lähetään Photon-luotaimen Venukseen

Avaruusalan yhtiö Rocket Lab lähettää Photon-aluksen Venukseen vain 18 metriä pitkällä Electron-raketillaan.

Tavoite lähettää Venus-raketti matkaan jo toukokuussa 2023 on erittäin kunnianhimoinen. Jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan, ohjelmaa voidaan jatkaa aina tammikuuhun 2025 saakka.

Kun Photon-alus pääsee perille, se vapauttaa 20 kiloa painavan pikku luotaimen, joka lähtee tutkimaan pilvipeitettä autofluoresoivaksi nefelometriksi kutsutulla havainnointivälineellä.

Kyse on tavallaan sameuden mittauksesta, joka perustuu siihen, että luotaimesta suunnataan ikkunan läpi ultraviolettisäteilyä pilviä muodostaviin pieniin pisaroihin. Jos niissä piilee elämää, orgaaniset aineet absorboivat eli imevät itseensä säteilyä ja lähettävät takaisin valoa, joka voidaan määrittää.

Pisaroita kaivataan Maahan

Pieni ja suhteellisen yksinkertainen tutkimuslaite ei pysty paljastamaan suoraan eliöitä, mutta sillä voidaan hankkia tietoa pilviä muodostavissa pisaroissa esiintyvistä aineista, kuten mahdollisesti elollista alkuperää olevista hiiliyhdisteistä.

Vain muutama minuutti aikaa etsintöihin

Photonin matka Venukseen kestää viisi kuukautta. Tutkimusohjelma alkaa toden teolla, kun luotain vapautuu ja lähtee etsimään orgaanisia aineita tiheästä pilvipeitteestä.

Claus Lunau

200 km: Kovaa vauhtia kaasukehään

Photonista irronnut luotain törmää Venuksen kaasukehän yläosaan melkein 40 000 kilometrin tuntinopeudella. Luotaimen vauhti hidastuu kaasunvastuksen vuoksi vajoamisen aikana. Kartion muotoinen lämpökilpi suojaa herkkää elektroniikkaa.

Claus Lunau

60 km: Laser tutkii pilviä

Kun luotain saavuttaa pilvipeitteen noin 60 kilometrin korkeudessa, sen nopeus on enää 335 km/h. Lähettämällä laservaloa luotain saa pilvissä mahdollisesti esiintyvät orgaaniset aineet paljastamaan ainutlaatuisen kemiallisen profiilinsa.

Claus Lunau

0 km: Kuumuus tuhoaa luotaimen

Noin 15 kilometriä paksun pilvipeitteen läpäisemiseen kuluu aikaa vähän yli viisi minuuttia. Luotain ehtii lähettää tietoa kuitenkin parikymmentä minuuttia, ennen kuin se tuhoutuu kuumuudessa ja suuressa paineessa ja putoaa Venuksen pinnalle.

Claus Lunau

Havaintovälineet välittävät jatkuvasti tietoa Maahan MIT:n tutkijoiden analysoitavaksi. Jos mittaukset paljastavat pilvien pisaroista ominaisuuksia, jotka kielivät eliöiden olemassaolosta, voidaan puhua jymy-yllätyksestä.

Siinä tapauksessa, että vuoden 2023 luotaus lisää kiinnostusta Venuksen pilviä kohtaan, niitä pitää tutkia tarkemmin. Jatkotutkimuksia voidaan tehdä useanlaisilla laitteilla, ja jo nyt selvitetään seuraavan mahdollisen ohjelman sisältöä.

1 litran Venuksen pilvipisaroita MIT:n tutkijat ottaisivat mielellään analysoitavaksi Maassa.

Päästäkseen varmuuteen siitä, esiintyykö Venuksen pilvissä elämää, MIT:n tutkijat tarvitsisivat näytteen pisaroista. He toivovat, että jossain tutkimushankkeen vaiheessa he saisivat analysoitavakseen litran Venuksen pilvipisaroita eli jokusen gramman kaasukehän rikkihappoa.

Näytteiden hakeminen Maahan olisi luultavasti hyvin kallis operaatio, ja sitä tuskin pystyttäisiin toteuttamaan niin pienellä raketilla kuin Rocket Labin Electronilla. Voidaan kuitenkin ajatella, että rahoille saataisiin vastinetta, mikäli näytteet todistaisivat, että elämää on syntynyt muuallakin kuin maapallolla.

Jos jollain eliöllä olisi edellytykset selviytyä Venuksen äärevissä olosuhteissa, olisi entistä todennäköisempää, että elämää esiintyy muuallakin Aurinkokunnassa – ja muita tähtiä kuin Aurinkoa kiertävillä planeetoilla.

Helvetissä viihtyvät mikrobit vihjaisivat vahvasti, että Maan ulkopuolella on paljon asukkaita.