NASA/JPL-Caltech

Uusi havainto voi johtaa elämän etsintään uusista paikoista

Havainto ehkä rajaa elämän etsintää avaruudesta merkittävästi.

Yleisimpiä tähtityyppejä kiertävät planeetat saattavat olla elinkelvottomia.

Syynä on se, että niillä ei ilmeisesti ole lainkaan kaasukehää.

Näin kuuluu teoria, joka julkaistiin The Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

Jos tutkijoiden teoria pitää paikkansa, se vaikuttaa tuleviin elämän etsintöihin avaruudesta.

Tutkijat ovat nimittäin suunnanneet katseensa yhteen Maata muistuttavaan planeettaan, GJ 1252b, joka kiertää punaista kääpiötä. Punainen kääpiö on yksi universumin yleisimmistä tähtityypeistä.

Oletuksena on, että planeetalla vallitsevat olosuhteet edustavat monien muiden punaisia kääpiöitä kiertävien eksoplaneettojen olosuhteita.

Jos niin on, se tarkoittaa sitä, että yhdelläkään näistä planeetoista ei olisi kaasukehää. Toisin sanoen elämän edellytykset niillä olisivat käytännössä olemattomat.

Kulta, hopea ja kupari sulaisivat

GJ 1252b on hieman Maata suurempi eksoplaneetta. Se kiertää tähteään huomattavasti lähempä kuin Maa kiertää Aurinkoa. Siksi GJ 1252b on todellaa kuuma ja karu planeetta.

Jotta tutkijat saivat selville, onko eksoplaneetalla kaasukehä vai ei, he mittasivat planeetan lähettämää infrapunasäteilyä sen lyhyen ajan kuluessa, kun planeetta on radallaan tähtensä takana.

Mittauksissa selvisi, että planeetan päivälämpötila on hehkuvan kuuma, tutkijoiden arvion mukaan 1 228 astetta. Planeetalla on niin kuumaa, että kulta, hopea ja kupari sulaisivat siellä.

Kun kuumuus vielä yhdistetään pinnalla oletettavasti vallitsevaan matalaan paineeseen, tutkijat arvioivat, että planeetalla voi olla ainoastaan hyvin ohut kaasukehä, jos sitä ylipäänsä on olemassa.