Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Venus top
Maailmankaikkeus - Elämä avaruudessa

Tutkijat: Venus oli ehkä elämälle suotuisa

Maan pahaksi kaksoseksi kutsutun planeetan kaasukehä on luotaantyöntävä ja sen pinta on hehkuvan kuuma. Nyt tutkijat ovat löytäneet merkkejä siitä, että Venus on hyvin todennäköisesti voinut olla elämälle suotuisa planeetta nykyisen Maan tavoin.

Syövyttävä rikkihapposade, luut murskaava paine ja noin 462 asteen pintalämpötila.

Venusei kuulosta erityisen miellyttävältä matkakohteelta, ja planeetta tunnetaankin juuri yhtenä luotaantyöntävimmistä paikoista Aurinkokunnassa.

Jos kuitenkin siirrytään ajassa taaksepäin muutama miljardi vuotta, Venus oli todennäköisesti elämälle suotuisa planeetta. Muinoin planeetan lämpötila oli miellyttävä, siellä puhalsivat lauhkeat tuulet ja merivesi aaltoili, kuten nykyisin Maassa.

Venus muistuttaa Maata

Tätä mieltä ainakin on ryhmä tutkijoita, muun muassa Planeettatutkimuksen instituutista Tucsonista Yhdysvalloista.

Uusilla tietokonesimulaatioina toteutetuilla ilmastomalleilla, joissa otetaan huomion vuorokauden pituus, aurinkoenergian määrä ja monet muut tekijät, on saatu selville, että Venus oli kolme miljardia vuotta sitten todennäköisesti elämälle suotuisa.

Tutkijat eivät ole yksin käsityksensä kanssa. Jo vuosia monet muut tutkijat ovat havainneet viitteitä siitä, että Venuksessa menneisyydessä vallinneet olot ovat olleet nykyistä miellyttävämpiä, koska se muistuttaa kooltaan paljon Maata ja koostuu suurin piirtein samanlaisista kiviaineksista.

Elämän mahdollisuus

Nyt uudet simulaatiot ovat antaneet uutta pontta pohdinnalle, onko Venuksessa ollut aikoinaan elämää.

”Jos malli pitää paikkansa, on mahdollista, että Venukseen kehittyi elämää”, toteaa Michael Way Nasan Goddardin avaruustutkimuslaitoksesta Gizmodo-sivustolle.

Väite on kuitenkin ehdollinen: uusissa ilmastomalleissa oletetaan, että Venus pyöri aikoinaan samalla nopeudella kuin nykyisin, ja siitä ei vielä ole olemassa todisteita.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota