Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA/JPL-Caltech
Maailmankaikkeus - Elämä avaruudessa

Tutkijat: Valon himmenemiset voivat olla merkki avaruusolioista

Kun tähden KIC 8462852 valo himmeni oudosti, arvelut älyllisen elämän olemassaolosta avaruudessa heräsivät.

Suuri kohde on jälleen saattanut kulkea mystisen tähden KIC 8462852 editse, totesi tutkijaryhmä analysoituaan uusia havaintoja.

Havainnot osoittavat, miten tähden valo toukokuun aikana on jäänyt suuren selittämättömän kohteen varjoon.

Teorioita älyllisestä elämästä

Samanlainen ilmiö rekisteröitiin useaan kertaan 2011–2013, kun Kepler-teleskooppi havaitsi tähden kirkkauden vähenevän aika ajoin jopa 20 prosenttia.

Suuretkaan kohteet eivät voi aiheuttaa niin mittavaa himmenemistä. Jos esimerkiksi Jupiterin kaltainen kaasujättiläinen kulkee Auringon editse, Auringon kirkkaus pienenee vain yhden prosentin verran. Siksi tutkijat ovat alkaneet pohtia uusia, ja myös kiistanalaisia, teorioita.

Yhden teorian mukaan kirkkauden vaihtelut voisivat johtua jättimäisistä älyllisen eläimänmuodon rakentamista aurinkovoimaloista, niin kutsutuista Dysonin kehistä.

Tutkijat aikovat ratkaista arvoituksen

Nyt kiistanalaiset teoriat ovat jälleen saaneet tuulta siipiensä alle, kun oudon tähden kirkkauden havaittiin toukokuussa jälleen vähenevän.

”Kyseessä ovat ensimmäiset himmenemiset sitten vuoden 2013 ja ensimmäiset, jotka me olemme havainneet reaaliajassa”, kertoi Pennsylvanian valtionyliopiston astronomi Jason Wright Sciencemag.org-sivustolle.

Wright ja hänen kollegansa toivovat saavansa lähiaikoina kerättyä riittävästi tietoja siitä, mitä 1 300 valovuoden päässä sijaitsevan tähden ympärillä oikein tapahtuu.

Lue myös:

Elämä avaruudessa

JUICE lähtee Jupiterin kiertueelle

7 minuuttia
Tähdet

Elokuun puoliväli: Linnunradan ydin valaisee yötaivaan

2 minuuttia
Elämä avaruudessa

Nyt mitataan avaruusolentojen hengitystä

20 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota