Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Europa, kuu, jää

Tulivuoret puhaltavat eloa Europaan

NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Jupiterin kuu Europa on yhtä iso kuin Kuu, ja sitä peittää jäinen meri.

Etenkin veden esiintymisen vuoksi Europaa pidetään yhtenä niistä paikoista, joissa on saattanut syntyä Maan ulkopuolista elämää. Tuoreet tutkimustulokset antavat lisää tukea ajatukselle.

Uusien analyysien mukaan Europan pinnan alla piilee ilmeisesti toimivia tulivuoria.

Tuliperäinen toiminta puolestaan voi luoda runsaasti kemiallista energiaa sisältävän ympäristön, joka sopii elämän kasvualustaksi.

Vaikka Jupiter on kaasuplaneetta, jolla ei ole kiinteää pintaa, sen massa on 318 kertaa Maan massa. Geologisten analyysien valossa näyttää siltä, että Europan vulkaaninen aktiivisuus selittyy jättiläisplaneetan kuuhunsa kohdistamasta painovoimavaikutuksesta.

Jupiter vaivaa Europaa kuin taikinaa niin voimakkaasti, että kuun sisus venyy ja halkeilee. Liikkeet tuottavat kitkalämpöä, ja Europan sisäosien lämpeneminen selittää sen, että sen meri on sula pintaa lukuun ottamatta.

Painovoima tekee muutakin kuin pitää veden nestemäisenä. Napa-alueilla se työstää peruskalliota niin suurella voimalla, että aine sulaa ja mahdollisesti syntyy mustina savuttajina tunnettuja kuumia lähteitä.

Kuumien lähteiden vesi sisältää runsaasti kallioperästä liuenneita mineraaleja. Ilmiö on tuttu valtamerien pohjasta, ja siihen liittyy maapallolla erikoisten ekosysteemien muodostuminen. Niiden eliöt eivät tarvitse valoa eivätkä happea.

Europa, pinta

Jupiter painovoima pitää veden jääpeitteen alla nestemäisenä.

© Shutterstock

Massa edistää elämän syntyä

Jupiterin painovoima voi luoda Europan jäämereen kasvualustan elämälle.

  • Pinta on vesijäätä

    Europan pintalämpötila on –170 astetta. Koska kuuta peittävä suolainen meri on jatkuvasti jäässä, pinta on kova.

  • Painovoima muokkaa sisusta

    Jupiterin painovoima vaivaa Europaa kuin taikinaa, joten syntyy kitkalämpöä. Se pitää veden nestemäisenä ja sulattaa kallioperää.

  • Tulivuoret ruokkivat elämää

    Painovoiman aikaansaama tuliperäinen toiminta luo merenpohjaan kuumia lähteitä. Niiden ympärillä voi hyvinkin esiintyä elämää.

Oletus tuliperäisen toiminnan ja elämän esiintymisestä Europassa odottaa vahvistusta. Todisteita on tarkoitus hankkia vuonna 2024 lähetettävällä Nasan Europa Clipper -luotaimella, joka asetuttuaan kiertämään kuuta tekee erilaisia mittauksia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota