NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
Europa, kuu, jää

Tulivuoret puhaltavat eloa Europaan

Jupiterin kuu Europa on yhtä iso kuin Kuu, ja sitä peittää jäinen meri.

Etenkin veden esiintymisen vuoksi Europaa pidetään yhtenä niistä paikoista, joissa on saattanut syntyä Maan ulkopuolista elämää. Tuoreet tutkimustulokset antavat lisää tukea ajatukselle.

Uusien analyysien mukaan Europan pinnan alla piilee ilmeisesti toimivia tulivuoria.

Tuliperäinen toiminta puolestaan voi luoda runsaasti kemiallista energiaa sisältävän ympäristön, joka sopii elämän kasvualustaksi.

Vaikka Jupiter on kaasuplaneetta, jolla ei ole kiinteää pintaa, sen massa on 318 kertaa Maan massa. Geologisten analyysien valossa näyttää siltä, että Europan vulkaaninen aktiivisuus selittyy jättiläisplaneetan kuuhunsa kohdistamasta painovoimavaikutuksesta.

Jupiter vaivaa Europaa kuin taikinaa niin voimakkaasti, että kuun sisus venyy ja halkeilee. Liikkeet tuottavat kitkalämpöä, ja Europan sisäosien lämpeneminen selittää sen, että sen meri on sula pintaa lukuun ottamatta.

Painovoima tekee muutakin kuin pitää veden nestemäisenä. Napa-alueilla se työstää peruskalliota niin suurella voimalla, että aine sulaa ja mahdollisesti syntyy mustina savuttajina tunnettuja kuumia lähteitä.

Kuumien lähteiden vesi sisältää runsaasti kallioperästä liuenneita mineraaleja. Ilmiö on tuttu valtamerien pohjasta, ja siihen liittyy maapallolla erikoisten ekosysteemien muodostuminen. Niiden eliöt eivät tarvitse valoa eivätkä happea.

Europa, pinta

Jupiter painovoima pitää veden jääpeitteen alla nestemäisenä.

© Shutterstock

Massa edistää elämän syntyä

Oletus tuliperäisen toiminnan ja elämän esiintymisestä Europassa odottaa vahvistusta. Todisteita on tarkoitus hankkia vuonna 2024 lähetettävällä Nasan Europa Clipper -luotaimella, joka asetuttuaan kiertämään kuuta tekee erilaisia mittauksia.