Wikimedia Commons
Titan – yksi Saturnuksen kuista

Teleskoopit ovat paljastaneet ”jokia” ja ”järviä” Saturnuksen Titan-kuusta

Saturnuksen kuu Titan on ainoa tunnettu paikka Aurinkokunnassa, jossa on samantapaisia sääsyklejä kuin Maassa.

Luulitko,että Aurinkokunnassa ainoastaan Maassa on meriä, jokia ja järviä? Jos olit siinä uskossa, tietosi ovat vanhentuneet.

Yhdysvaltalainen James Webb -avaruusteleskooppi on nimittäin tutkinut Saturnuksen kylmää Titan-kuuta ja löytänyt sieltä jokia ja järviä.

Titanin vesistöissä vesi ei kuitenkaan virtaa samaan tapaan kuin Maassa, sillä joet ja järvet ovat täynnä hiilivetyjä, kuten metaania.

Teleskoopit tarkkailevat Titania

Cassini-Huygens-avaruuslennon (1997–2017) tavoitteena oli tutkia Saturnusta ja sen kuita. Sen jälkeen Saturnuksen tarkkailusta ovat vastanneet Havaijilla toimiva Keck-teleskooppi ja nyt uusi James Webb -avaruusteleskooppi.

”Merien", "jokien" ja "järvien" lisäksi teleskoopit ovat havainneet pilviä kaasukehässä Titanin pohjoisnavan ympäristössä.

James Webb -teleskoopin spektrometri, joka mittaa sähkömagneettista säteilyä, tuottaa yksityiskohtaista tietoa Titanin kaasukehän koostumuksesta sekä pilvien korkeudesta.

”Webb-teleskoopin spektrometri yhdessä Keck-observatorion teleskooppien kuvanlaadun kanssa antavat meille yksityiskohtaista tietoa Titanista”, sanoo havainnointiin osallistunut Kalifornian yliopiston professori Imke de Pater Berkeley Newsille.

Vuonna 2027 Nasa aikoo lähettää uuden Dragonfly-luotaimen tutkimaan Titania. Lennolla on mukana myös drone, jonka on määrä lentää Titanin kaasukehässä ja laskeutua kuun pinnalle. Drone kerää tietoa siitä, millaiset elämän mahdollisuudet Titanissa ovat.