Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tältä avaruusolio voi näyttää

Elämää voi olla missä vain maailmankaikkeudessa sitkeiden pieneliöiden muodossa. Se voisi näyttää esimerkiksi tältä.

Elämää voi olla missä vain maailmankaikkeudessa sitkeiden pieneliöiden muodossa, ja ne voivat olla tuoneet elämän myös Maahan.

Tähtitieteilijät etsivät myös isompia eliöitä ja jopa älykästä elämää.

Elämä vierailla planeetoilla voisi näyttää esimerkiksi tältä.

Älykäs avaruusolento voi näyttää erikoiselta

Muiden planeettojen älylliset olennot voivat olla hyvin erinäköisiä kuin ihmiset.

Jos planeetan painovoima on pieni, ne voivat olla meitä paljon pidempiä. Niillä voi myös olla vaikkapa infrapunanäkö, joka toimii pimeässä.

Myös niiden älylliset kyvyt voivat tuntua yli-inhimillisiltä, jos ne ovat kehittyneet tuhansia vuosia ihmistä pidempään.

Komeetat voivat levittää kosmisia bakteereja

Maapallon ulkopuoliset eliöt vopivat olla samanlaisia kuin täkäläiset bakteerit.

Japanilaistutkijoiden koe Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä osoitti, että bakteerit voivat selvitä ainakin vuoden avaruuden lämpötilan vaihteluista, säteilystä ja tyhjiöstä.

Bakteerikasvusto selviää,koska sen uloimmat yksilöt muodostavat kuollessaan suojan sisemmille yksilöille. Nyt tutkijat etsivät mikrobien jälkiä mikrokokoisista meteoriiteista.

Jos niitä löytyy, se tukisi teoriaa, jonka mukaan bakteerit leviävät avaruudessa muun muassa komeettojen kuljettamina.

Katkarapuja vieraan planeetan pinnan alla

Jään peittämillä taivaankappaleilla voi olla pinnan alla meri. Tällaiset olot vallitsevat mahdollisesti esimerkiksi Jupiterin Europa-kuussa, jota pidetään yhtenä lupaavimmista paikoista Maan ulkopuolisen elämän etsijöille.

Maan elämän on arveltu saaneen alkunsa merenpohjan kuumien lähteiden ympäristössä, missä tulivuoren ovat lämmittäneet vettä ja tuottaneet hyvät olosuhteet aminohappojen eli proteiinien rakenneosien syntymiselle.

Jos Europassa on tulivuoria, myös sen meressä voi olla elämää. Maasta on löydetty katkarapuja 4 900 metrin syvyydestä kuuman lähteen läheisyydestä.

Elämää voi siis esiintyä äärimmäisissäkin oloissa. Tutkijat arvelevat, että Europan ja muiden jään peittämien kappaleiden pinnanalaisessa meressä voi uiskennella esimerkiksi kalojen, mustekalojen ja katkarapujen kaltaisia olioita.

Karhukainen selviää avaruudessakin

Karhukaiset ovat alle millimetrin pituisia jaokkeellisia otuksia, jotka sietävät sekä 150 asteen pätsiä että melkein −273 asteen pakkasta.

Niitä ei hätkäytä myöskään avaruuden tyhjiö tai radioaktiivinen säteily. Tutkijat ovat löytäneet niistä erityisen proteiinin, joka suojaa niiden dna:ta.

Kovan paikan tullen karhukaiset menevät horrokseen, jossa ne voivat odotella parempia aikoja ilman vettä ja ravintoa jopa kymmeniä vuosia.

Muiden planeettojen asukkaita onkin veikattu karhukaisen tyyppisiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota