Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enceladuksen kaasu- ja jääpurkaukset hätyyttelevät Cassini-luotainta Nasan julkaisemassa piirroksessa.

© NASA/JPL-Caltech / Illustration
Maailmankaikkeus - Elämä avaruudessa

Saturnuksen kuu täyttää kaikki elämän edellytykset

Nasa kertoi löytäneensä Saturnuksen pienestä Enceladus-kuusta vetymolekyylejä. Enceladus on siis ensimmäinen Maan ulkopuolinen kohde, joka täyttää kaikki kolme elämän perusedellytystä.

”Tämä on elinkelpoisen ympäristön osatekijöiden suhteen otollisin paikka, jonka olemme tähän mennessä löytäneet.”

Saturnuksen Enceladus-kuusta löytyi vetymolekyylejä, eikä Thomas Zurbuchen todellakaan vähättele Nasan julkaiseman löydön avaamia mahdollisuuksia.

Kaikki edellytykset elämälle

Enceladuksen kaasu- ja jääpurkauksista löydetyt vetymolekyylit täydentävät elämän perusedellytysten kärkikolmikon: kyseisestä kuusta on nyt löydetty nestemäistä vettä, energialähde ja kemialliset rakennuspalikat.

Cassini-luotaimen nappaamat vetymolekyylit ovat lopullinen todiste siitä, että Enceladuksen jääpinnan alla vellova meri kätkee sisäänsä kemiallisen energialähteen. Sellaista tarvitaan, jotta mikrobit voivat yhdistää vetyä hiilidioksidiin ja tuottaa metaania, joka saattoi muodostaa perustan myös maapallon elämän synnylle.

”Vahvistus sille, että elämän syntyyn vaadittavaa kemiallista energiaa on Saturnuksen pienen kuun meressä, on tärkeä merkkipaalu Maan ulkopuolisten elinkelpoisten maailmojen etsinnässä”, sanoo Nasan JPL-laboratorion Cassini-tutkija Linda Spilker.

Hubble-teleskooppi havaitsi vuosina 2014 ja 2016 samanlaisia kaasu- ja jääpurkauksia Jupiterin Europa-kuussa.

© NASA/ESA/STScI/USGS

Elämän etsintä saa lisäpotkua

Löytö kasvattaa toiveita löytää elämää Enceladuksesta ja raivaa samalla tietä yhä merkittävämpiin havaintoihin, sillä tähän mennessä aurinkokuntamme otollisimpana Maan ulkopuolisen elämän sijaintipaikkana pidetystä Jupiterin Europa-kuusta on myös löydetty vastaavanlaisia kaasu- ja jääpurkauksia.

Nasa lähettää jo vuonna 2020 Europa Clipper -luotaimen kohti Europaa, ja Enceladus-havainnot kasvattivat hankkeelle asetetut odotukset moninkertaisiksi.

Lue myös:

Tähdet

Elokuun puoliväli: Linnunradan ydin valaisee yötaivaan

2 minuuttia
Elämä avaruudessa

Saturnuksen kuussa voi olla elämää

1 minuuttia
Elämä avaruudessa

Saturnuksen kuussa voi olla erikoista elämää

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota