Oudot signaalit ovat peräisin 10 kilometriä leveästä kappaleesta

Voimakkaat radiosignaalit ovat jo vuosia aiheuttaneet pohdintaa elämästä avaruudessa. Nyt tutkijat ovat vihdoin saaneet selville signaalien alkuperän: ne ovat lähtöisin kappaleesta, joka sijaitsee kolmen miljardin valovuoden päässä Maasta.

Puerto Ricossa sijaitseva valtava Arecibon teleskooppi on napannut avaruudesta radiosignaaleja.
© Shutterstock

Maassa sijaitsevat teleskoopit ovat usean vuoden ajan havainneet voimakkaita radiosignaaleja, joiden tyyppi ja pituus vaihtelee. Joka kerta signaalit ovat kuitenkin tulleet samalta suunnalta.

Signaalit ovat saaneet nimen FRB 121102, ja ne ovat synnyttäneet keskustelun siitä, yrittääkö vieras, älyllinen elämä lähettää meille viestejä.

Nyt Amsterdamin yliopiston tähtitieteilijät ovat selvittäneet signaalien alkuperän.

Tutkijoiden mukaan signaalit ovat todennäköisesti lähtöisin noin 10 kilometrin suuruisesta neutronitähdestä, joka sijaitsee kääpiögalaksissa kolmen miljardin valovuoden päässä Maasta.

Neutronitähti sijaitsee ääriolosuhteissa

Neutronitähden paikantaneet tutkijat toteavat, että tähden ympäristö on voimakkaasti ionisoitunut ja sitä ympäröi voimakas magneettikenttä.

Meidän tuntemallamme elämällä olisi siellä erittäin vaikeat olosuhteet. Silti tutkijat eivät ole aivan valmiita tyrmäämään ajatusta, että signaalien taustalla olisi vieras elämä.

Tutkijat eivät ole vielä tarkkaan selvittäneet, miten signaalit syntyvät.

Nyt kun signaalien alkuperä tunnetaan, tähtitieteilijät voivat jatkossa tutkia ilmiötä tarkemmin.