Nyt saadaan kasoittain näytteitä avaruudesta

Ei tiedetä, miten elämä syntyi Aurinkokunnassa, mutta Marsin pölyä sisältävä kapseli voi ehkä antaa vastauksen. Nyt monissa hankkeissa otetaan näytteitä planeetoista, komeetoista ja asteroideista ja tuodaan ne Maahan. Näytteistä selviää, olemmeko avaruudessa yksin.

Elämän salaisuus voi kätkeytyä avaruuspölyyn

Teknisten asiantuntijoiden ryhmä lentää helikopterilla Utahiin autiomaahan, jonka pölyiselle pinnalle avaruuskapseli juuri on liidellyt laskuvarjolla. Aluksessa ei ole ihmisiä, mutta siihen on sinetöity hermeettisesti lukittuun näytesäiliöön arvokas lasti: pikkukiviä, soraa ja pölyä, jotka on kerätty Bennu-asteroidilta 334 miljoonan kilometrin päästä Maasta.

Nyt tutkijat pääsevät analysoimaan asteroidin pikkuruisia sirpaleita. Sitä mukaa kuin kivimateriaalin ainesosat paljastuvat mikroskoopissa, löydöt rekisteröidään tarkasti ja etsitään johtolankoja, jotka voivat vastata joihinkin tähtitieteen keskeisistä kysymyksistä. Miten Aurinkokunnasta tuli sellainen kuin se on nykyään? Mistä Maan vesi tuli? Ja ennen kaikkea: miten elämä syntyi?

Nasan Bennu-hanke, johon kuuluva alus palaa Maahan tässä kuussa, on kuitenkin vain maistiainen siitä, mitä avaruudesta voidaan tuoda tulevina vuosina.

Parhaillaan valmistellaan lukuisia kunnianhimoisia hankkeita, joiden tarkoituksena on tuoda näytteitä Maahan. Englanniksi näitä kutsutaan nimellä sample-return mission.

Maahan tuodut näytteet ovat paljastaneet jo runsaasti tietoa Kuusta, Auringosta, komeetoista ja asteroideista, mutta vielä puuttuu vastaus moneen kysymykseen Aurinkokunnan kappaleiden – ja elämän – synnystä.

Tulevilta hankkeilta odotetaan uutta tietoa muun muassa Kuun synnystä ja Marsin kuista.

Ja ehkäpä Marsista pieniin metalliputkiin kerätty ja miljoonia kilometrejä Maahan lennätetty pöly voi näyttää, onko punaisella planeetalla ollut elämää.

Astronautit ottivat ensimmäiset näytteet

Ensimmäinen avaruuslento, jolla otettiin näytteitä, oli ensimmäinen miehitetty kuulento heinäkuussa 1969: Apollo 11.

Näytteistä ilmeni muun muassa, että Kuu on rutikuiva ja ettei siellä ole jälkiä elämästä.

Kuudella Apollo-lennolla tuotiin Kuun pinnalta yhteensä peräti 382 kiloa pölyä ja kiviä.

Lisäksi Neuvostoliiton ja Kiinan miehittämättömät kuuluotaimet ovat tuoneet Maahan kaksi kiloa kuupölyä.

Apollo 12 -lennolla astronautti Alan Bean keräsi pölyä Kuun pinnalta

Apollo 12 -lennolla astronautti Alan Bean keräsi Kuun pinnalta pölyä säiliöön. Se tuotiin Maahan, missä tutkijat saattoivat analysoida näytteitä laboratoriossa.

© NASA/MSFC

Monista kuulennoista ja materiaalitutkimuksista huolimatta on vielä paljon, mitä Kuusta ei tiedetä.

Ei esimerkiksi tiedetä, miksi aina Maahan päin kääntyvällä Kuun puolella on enemmän tummia jähmettyneitä laavatasankoja kuin Kuun toisella puolella.

Tätäkin voi näytteiden nouto auttaa selvittämään.

Meteoriitit ovat saastuneet

Geologit, kemistit ja fyysikot ovat analysoineet avaruuden kivenkappaleita jo kauan ennen Apollo-lentoja. Valtaosa niistä on ollut asteroidien kappaleita.

Maan pinnalle pudonneita asteroidien kappaleita kutsutaan meteoriiteiksi. Vanhimmat meteroriitit ovat 4,568 miljardia vuotta vanhoja, joten Aurinkokuntakin arvioidaan sen ikäiseksi.

Meteoriittien analysointia hankaloittaa se, että on vaikeaa tietää tarkkaan, mistä kivenkappaleet ovat lähtöisin.

Lisäksi meteoriittien pinta sulaa ilmakehässä, ja siksi helposti höyrystyviä aineita, kuten vettä, katoaa matkan varrella. Meteoriitit myös saastuvat Maan aineksista.

Siksi tutkijat mieluimmin analysoivat pölyä ja hiukkasia, jotka on tuotu Maahan koskemattomista kappaleista avaruudesta.

Tällaiset näytteet ovat tuoneet jo paljon tietoa Aurinkokunnan koostumuksesta.

Pienistä hiukkasista valtavasti tietoa

1960-luvun lopulta alkaen sekä pikkuruiset komeettojen ja asteroidien pölyjyväset että Auringon säteilemät atomit ovat auttaneet kartoittamaan Aurinkokunnan historiaa ja kehitystä 4,6 miljardin vuoden ajalta.

Ken Ikeda Madsen

1. Kuu syntyi törmäyksessä

Kuun pöly- ja kivianalyysit osoittavat, että Maa ja Kuu muistuttavat koostumukseltaan toisiaan. Siksi tutkijat arvelevat nyt, että molemmat kappaleet ovat syntyneet varhaisen maapallon ja toisen protoplaneetan yhteentörmäyksestä.

Lennot: Apollo 11–12, 14–17
Kohde: Kuu
Laukaisut: 1969–1972
Paluut: 1969–1972

Ken Ikeda Madsen/NASA/Robert Markowitz

2. Komeetan pöly tuli Aurinkokunnan sisäosista

Komeetat ovat peräisin Aurinkokunnan uloimmista jääkylmistä kolkista, mutta Wild 2 -komeetan pöly koostuu lähempänä Aurinkoa muodostuneista mineraaleista. Se viittaa siihen, että Aurinkokunnan sisäosien materiaalia on päätynyt paljon kauemmas.

Lento: Stardust
Kohde: komeetta Wild 2
Laukaisu: 1999
Paluu: 2006

Ken Ikeda Madsen/NASA/JPL-Caltech

3. Aurinkotuuli osoitti Auringon happisisällön

Genesis-luotain keräsi atomeja Auringosta – niin sanotusta aurinkotuulesta. Atomit osoittivat, että Auringossa on vähemmän raskasta happea kuin Maassa, koska Auringon ultraviolettisäteet halkaisivat hiilimonoksidimolekyylit sisimpänä aivan nuoressa Aurinkokunnassa.

Lento: Genesis
Kohde: aurinkotuuli
Laukaisu: 2001
Paluu: 2004

Ken Ikeda Madsen/ESA/NASA/SOHO

4. Asteroidit ovat voineet auttaa elämän synnyssä

Ryugun pölystä ja sorasta japanilaistutkijat ovat löytäneet 23 erilaista aminohappoa. Se tukee teoriaa siitä, että asteroidit ovat voineet tuottaa ne molekyylit, jotka muodostavat kaikkien elämän muotojen rakennuskivet.

Lento: Hayabusa-2
Kohde: asteroidi Ryugu
Laukaisu: 2014
Paluu: 2020

Ken Ikeda Madsen/JAXA

Monet laitteet ovat avaruuslennoille liian suuria tai raskaita tai liikaa virtaa kuluttavia, kuten elektronimikroskooppi, joka näkee tuhat kertaa niin tarkasti kuin tavallinen mikroskooppi.

Maassa on käytettävissä myös laitteita, joilla voidaan laatia esimerkiksi petrografinen analyysi. Se paljastaa näytteen eri mineraalit ja rakenteet.

384 kiloa kiviä, soraa ja pölyä on kaikkiaan tuotu Maahan avaruudesta. Suurin osa on peräisin Kuusta.

Jos kiviaines on pirstaloitunutta, se on voinut altistua esimerkiksi törmäykselle toisen taivaankappaleen kanssa, ja jos se sisältää lasihiukkasia, sen on täytynyt sulaa jossain vaiheessa.

Laboratoriossa tutkijat voivat myös löytää isotooppeja eli saman alkuaineen eri versioita, jotka osoittavat, milloin materiaali on muodostunut.

Tämäntyyppiset analyysit paljastavat myös, onko Maan vesi voinut tulla asteroideista tai komeetoista.

Avaruusluotain OSIRIS-REx keräsi pikkukiviä ja pölyä Bennu-asteroidin pinnalta

Vuonna 2020 OSIRIS-REx-luotain keräsi pikkukiviä ja pölyä Bennu-asteroidin pinnalta. Nyt materiaali laskeutuu lopulta Maahan.

© NASA/Goddard/University of Arizona

Kun OSIRIS-REx-luotain laskeutuu tässä kuussa tuoden näytteitä Bennu-asteroidilta, kyseessä on jo toinen tällainen manööveri muutaman vuoden aikana.

Joulukuun 5. päivänä 2020 japanilainen Hayabusa-2-luotain laskeutui mukanaan 5,4 grammaa pölyä ja soraa Ryugu-asteroidilta.

Pöly sisälsi useita niistä monimutkaisista hiilipitoisista molekyyleistä, jotka ovat välttämättömiä elämän synnylle.

Meteorien iskeytyminen nuoreen maapalloon on saattanut edistää elämän kehitystä. Siksi Bennun ja Ryugun kaltaisten asteroidien ainesten tutkimus voi paitsi auttaa astrofyysikkoja kirjoittamaan Aurinkokunnan historiaa myös auttaa ratkaisemaan elämän synnyn arvoitusta.

Nyt tähtäimessä on Mars

Suunnitteilla on useita uusia hankkeita, joiden tehtävänä on noutaa näytteitä Maahan.

Vaikka Kuusta on eniten näytteitä, niitä ei kuitenkaan ole koskaan haettu Kuun Maasta poispäin kääntyvältä puolelta. Tämän puutteen Kiina aikoo poistaa Chang'e 6 -luotaimellaan, jonka toivotaan valottavan Kuun muodostumista yli neljä miljardia vuotta sitten.

Tutkijoiden merkittävin päämäärä seuraavissa näytteiden noudoissa on kuitenkin Mars ja sen kuut.

”Tällaiset näytteet mullistavat käsityksemme universumista ja meistä itsestämme.” Nasan entinen pääjohtaja Jim Bridenstine Bennu-asteroidin näytteestä

Japani lähettää MMX (Martian Moons eXploration) -aluksen kohti Marsin kuuta Phobosia, Kiinalla on suunnitelmissa Tianwen-3-lento Marsiin, ja Yhdysvallat suunnittelee yhdessä Euroopan avaruusjärjestön kanssa Mars Sample Return -hanketta.

Vuodesta 2021 on Nasan suuri Mars-mönkijä Perseverance kulkenut kuivunutta jokisuistoa muistuttavalla alueella keräämässä porausnäytteitä.

Nykyään Mars on karua autiomaata, jonka pintaa pommittaa kosminen säteily, mutta aikoinaan Mars oli sekä lämpimämpi että kosteampi kuin nyt ja magneettikenttä on saattanut suojata sitä pahimmalta säteilyltä. Ei ole mahdoton ajatus, että siellä olisi voinut syntyä elämää.

Näytteet, joita säilytetään sinetöidyissä sylintereissä, sijoitetaan ensin pieneen rakettiin, jonka robottikulkuneuvo sinkoaa ilmaan.

Ilmassa raketti sytyttää moottorinsa ja lentää Marsia kiertävään avaruusalukseen. Siellä näytteet lopuksi asetetaan kapseliin, joka laukaistaan kohti Maata.

Kun tutkijat saavat näytteet käsiinsä, odotetaan jännittyneinä, onko niissä jälkiä muinaisesta elämästä.

Marspölyssä voi olla jälkiä elämästä

Kolme Aurinkokunnan luotainohjelmaa tuo arvokasta tietoa sekä Maan kuun että Marsin kuiden synnystä. Marsiin taas suunnitellaan laajaa hanketta, jossa noudetaan näytteitä ja tutkitaan niistä merkkejä naapuriplaneetan elämästä.

Kiinan avaruusluotain Chang’e 6 laskeutui Kuuhun vuonna 2025
© CNSA/CAS

1. Kiina suuntaa Kuun pimeälle puolelle

Kiinalainen avaruusluotain Chang'e 6 laskeutuu Kuuhun vuonna 2025 ja kerää kaikkien aikojen ensimmäiset näytteet Kuun takapuolelta. Näytteet auttavat tutkijoita selittämään Kuun syntyä.

MMX-luotain kerää vuonna 2026 pölyä ja soraa Marsin Phobos-kuusta
© JAXA

2. Japani kerää pölyä Marsin kuusta

Vuonna 2026 MMX-luotain kerää pölyä ja soraa Marsin Phobos-kuusta. Näytteistä voidaan selvittää, ovatko Marsin kaksi pientä kuuta Marsin painovoiman vangitsemia asteroideja vai ovatko ne syntyneet Marsin ja toisen kappaleen yhteentörmäyksessä.

Marsmönkijä Perseverance poraa näytteitä Jezeron kraatterista
© NASA/JPL-Caltech

3. Marsin porausnäytteistä voi löytyä elämän merkkejä

Mars-mönkijä Perseverance poraa Jezeron kraatterissa. Vuonna 2030 näytteet siirretään rakettiin. Se lentää alukseen, joka lähettää näytteet Maahan. Näytteet voivat sisältää jälkiä planeetan muinaisesta elämästä.

Vaikka on epätodennäköistä, että Marsissa olisi nykyään elämää, avaruusjärjestöt varautuvat varmuuden vuoksi siihen, että Mars-näytteet sisältävät eliöitä, jotka eivät saa päästä leviämään Maassa.

Mars-näytteitä varten rakennettavissa laboratorioissa tulee olla sama turvallisuustaso kuin niissä laboratorioissa, joissa käsitellään äärimmäisen vaarallisia pieneliöitä, esimerkiksi ebolaa aiheuttavia viruksia.

Nasa kokeilee pientä rakettia, jonka on tarkoitus viedä porausnäytteitä Marsista planeettaa kiertävään alukseen

Nasa kokeilee pientä rakettia, jonka on tarkoitus viedä porausnäytteitä Marsista planeettaa kiertävään avaruusalukseen. Raketti sinkoutuu ilmaan alustalta, ja samalla hetkellä sen moottori syttyy.

© NASA/JPL-Caltech

Olisi suoranainen sensaatio, jos kävisi ilmi, että elämää aikoinaan syntyi Marsissa Maan elämästä riippumatta.

Se nimittäin tarkoittaisi sitä, että elämää ilmestyy heti kun siihen on mahdollisuus. Näin olisi asian laita todennäköisesti myös monilla muilla planeetoilla Linnunradassa ja muissa galakseissa.

Pieni kourallinen marspölyä saattaa todistaa, että emme ole yksin universumissa.