Utah Department of Public Safety

Mystinen pylväs autiomaassa ruokkii teorioita avaruusolioista

Utahin autiomaassa törröttävä metallipylväs vie ajatukset ulkoavaruuteen. Tarkastelemme outoa monoliittia – ja muita alieneihin liitettyjä ilmiöitä.

Kun reilut kolme metriä korkea kolmikulmainen monoliitti äskettäin ilmestyi keskelle Utahin autiomaata, kysymys sen alkuperästä nousi oitis esiin:

Kuka sijoitti pylvään autiomaahan – ja miksi?

Alumiinipylväs muistuttaa hyvin paljon 2001: Avaruusseikkailu -elokuvassa esiintynyttä pylvästä, joka johdatti juonen avaruusolioihin. Samaan tapaan Utahinkin pylväs yhdistettiin internetissä maan ulkopuoliseen elämään.

Nyt omituinen pylväs on kuitenkin jo kadonnut, luultavasti neljä miestä kävi noutamassa sen pois keskellä yötä.

Google Earthin kuvista käy ilmi, että pylväs ilmestyi autiomaahan elokuun 2015 ja lokakuun 2016 välisenä aikana. Jotkut uskovat, että pylväs on taiteilijoiden työtä, toiset taas arvelevat, että se liittyy alueella 2016 kuvattuun Westworld-scifisarjaan, sillä kuvauspaikka oli vain muutaman kilometrin päässä.

Omituiset tapahtumat ovat ruokkineet huhuja, mutta yksi asia on varma: kukaan ei ole nähnyt autiomaassa avaruusolentoja.

Aiemmissa tieteellisissä tutkimuksissa samantapaisiin ilmiöihin liittyvät alienteoriat on kumottu. Esittelemme tässä niistä kolme tunnetuinta:

1. Mikroaaltouuni loi viljaympyrät

Korncirkler på en mark i Alsace, Frankrig

Viljaympyröitä on havaittu eri puolilla maailmaa. Ne yleistyivät 1970-luvulla, mutta sitä aiempiakin tapauksia tiedetään.

© Shutterstock

Väite: ”Valtavat viljapeltoihin ilmestyneet kuviot ovat viestejä vierailta sivilisaatioilta.”

Selitys: Jotkut väittävät viljapelloissa ilmenneitä matemaattisesti monimutkaisia ja tarkkarajaisia kuvioita avaruusolioiden tekemiksi. Teoriaa on perusteltu sillä, että kuvioissa viljankorret ovat taipuneet, vaikka niiden olisi pitänyt katketa.

Svagheder i korn efter det er blevet tromlet fladt i en korncirkel

Yllä normaali vehnänkorsi, alla viljaympyrässä havaittu korsi. Korret on pidennetty ja taivutettu tuntemattomalla tekniikalla.

© Talbott et al.

Vuonna 2010 yhdysvaltalainen biofyysikko havaitsi, että viljankorsia voidaan käsitellä mikroaaltouunin magnetronilla, joka luo mikroaaltoja, ja 12 voltin paristolla. Mikroaaltokäsittelyn jälkeen korret saadaan litteiksi ja tarkkarajaiset kuviot voidaan tehdä laservesivaa'alla ja sateeliittidatalla.

Vuonna 1991 kaksi brittitaiteilijaa tunnusti, että he ovat tehneet viljaympyröitä Etelä-Englantiin 1970-luvulta alkaen.

2. Marsin sivilisaatio oli varjojen leikkiä

Hvad der tilsyneladende ligner et ansigt, er i virkeligheden en stenformation med skygger.

Alhaalla oikealla näkyvät Marsin kasvot. Ison kuvan on ottanut Mars Reconnaissance Orbiter -luotain vuonna 2007.

© NASA/JPL/University of Arizona

Väite: ”Marsin pinnalla on merkkejä vanhasta sivilisaatiosta.”

Selitys: Kun Viking 1 -luotain vuonna 1976 lensi Marsin ohi, se otti hämmentävän kuvan. Marsin pohjoisella pallonpuoliskolla pölystä piirtyivät esiin kasvot. Jotkut uskoivat, että kyseessä olivat ikivanhan sivilisaation jäljet.

Sittemmin alueesta on saatu uusia yksityiskohtaisia kuvia, joista selvisi, että kasvot olivat vain varjoja kalliossa. Lisäksi tutkimuksissa on käynyt ilmi, että Marsissa elämä olisi voinut olla vain alkeellisella tasolla.

3. Kamera luo ufoja

En UFO krydser himlen og bliver filmet af jagerfly.

Niin kutsutussa Gimbal-videossa jokin näyttää pyörivän taivaalla kovaa vauhtia.

© US Navy

Väite: ”Vieraat sivilisaatiot vierailevat Maassa avaruusaluksella.”

Selitys: Useimmille ufoille löytyy täysin luonnollinen selitys, kuten ukkonen, keijusalamat tai sääpallot.

Kolme äkkiseltään selittämätöntä havaintoa on kuitenkin liitetty ufoihin. Niissä ei kuitenkaan olleet kyseessä tuntemattomat lentävät esineet, vaan yhdysvaltalainen hävittäjä.

Vaikka perimmäistä selitystä havinnoille ei voidakaan vahvistaa, asiantuntijat arvioivat, että infrapunakamerat hämärtävät outojen kohteiden muotoa, kun taas kameran tarkennusjärjestelmä aiheuttaa illuusion siitä, että kohteet pyörivät.

Lisäksi parallaksi-ilmiö voi selittää kohteen liikkumisnopeuden. Parallaksilla tarkoitetaaan sitä, että kun havaitsija liikkuu, paikallaan oleva esine näyttää liikkuvan taustaansa nähden. Esimerkkinä voi olla vaikka liikkuvan junan ikkunasta näkyvä maisema

Katso parallaksin selitys tästä: