Message from Evpatoria

Maasta on lähetetty 18 viestiä

Emme vain kuuntele vaan myös lähetämme viestejä avaruuteen. Esimerkiksi Nasa on lähettänyt vanhan Beatles-iskelmän kohti Pohjantähteä.

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010 teksti Helle & Henrik Stub

SETI-hankkeissa ei ole tyydytty vain odottamaan viestejä muilta vaan Maasta on myös lähetetty viestejä, 50 vuodessa kaikkiaan 18 kappaletta.

Ensimmäinen viesti avaruuteen lähetettiin 1974, kun Puerto Ricossa sijaitseva Arecibon 300-metrinen radioteleskooppi vihittiin käyttöön. Signaali oli 1?679 nollasta ja ykkösestä rakennettu binaarikoodi. Koska 1?679 on alkulukujen 23 ja 73 tulo, signaali voidaan esittää piirroksena vain kahdella tavalla, joko asettamalla luvut 23 vaakariviin ja 73 pystyriviin tai päinvastoin. Valitussa ratkaisussa piirtyy näkyviin muun muassa kuvia ihmisestä, dna-molekyylistä ja Aurinkokunnasta. Viesti lähetettiin kohti 25?000 valovuoden päässä sijaitsevaa pallomaista Messier 13 -tähtijoukkoa.

Sittemmin signaaleja on suunnattu lähempiin kohteisiin.

Myös kaikki neljä avaruusluotainta, jotka ovat matkalla Aurinkokunnan ulkopuolelle – Pioneer 10 ja 11 sekä Voyager 1 ja 2 – ovat vieneet mukanaan viestejä. Voyagerien kuljettamat niin sanotut kultaiset levyt sisältävät kuvia ja äänitteitä, jotka kertovat Maan eläimistä, ihmisistä ja kulttuureista.

Vastauksen saamiseen kuluu vähintään 100 vuotta

Venäläiset ovat lähettäneet lukuisia viestejä naapuritähdille 70-metrisestä radioantennista Jevpatorijasta Krimiltä (nykyisen Ukrainan alueelta). Signaalien matka kestää 30–50 vuotta, joten voi hyvinkin kulua vuosisata ennen kuin voidaan odottaa vastausta. Samoin kuin Arecibon viesti myös venäläisten signaalit ovat olleet binaarikoodeja.

Kaksi viimeisintä viestiä ovat vuodelta 2008. Ne poikkeavat luonteeltaan aiemmista. Helmikuun 4. päivänä Nasa lähetti Beatles-iskelmän ”Across the Universe” 431 valovuoden päähän kohti Pohjantähteä Madridin 70-metrisestä radioantennista, joka on osa Nasan syvä taivas -teleskooppiverkostoa (Deep Space Network). Lokakuun 9. päivänä Jevpatorijasta lähetettiin kansainvälisessä AMFE (A Message From Earth) -hankkeessa koottu viesti. Sen kohde ei ollut tähti vaan eksoplaneetta, joka kiertää punaista kääpiötähteä Gliese 581:tä vain 20 valovuoden päässä Maasta.

AMFE-radiosignaali oli eräänlainen digitaalinen aikakapseli, johon kuului 501 äänestyksellä valittua viestiä. Sen lähettäminen kokonaisuudessaan kesti 4½ tuntia. Se sisälsi muun muassa digitaalisia kuvia tunnetuista henkilöistä ja paikoista, esimerkiksi Hillary Clintonista ja Edinburghin linnasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: