Robotti tutkii Jupiterin Europa-kuuta

Robotti tutkii Jupiterin Europa-kuun merta

Jupiterin Europa-kuu on paksun jääkerroksen peitossa, mutta jään alla on meri, jossa saattaa esiintyä elämää. Nyt meren tutkimista varten suunnitellaan sähköankeriasta muistuttavaa konekalaa.

perjantai 11. syyskuuta 2015

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkijat ottivat mallia mustekaloista ja veitsikaloihin kuuluvista sähköankeriaista ideoidessaan uutta robottia, jonka on tarkoitus kartoittaa omatoimisesti Jupiterin Europa-kuun jäistä merta.

Konekalan on tarkoitus tyydyttää energiantarpeensa tuottamalla itse virtaa Jupiteria ympäröivän magneettikentän avulla. Sähköä kuluttavat moninaisten laitteiden, kuten kameroiden, lisäksi elektrolyysiksi kutsutut kemialliset prosessit, joilla vesi hajotetaan robotin liikkuviin osiin varastoitavaksi hapeksi ja vedyksi.

Räjähdykset liikuttavat robottia Europa-kuussa

Näillä aineilla saadaan aikaan kaasuräjähdys, joka johtaa liikkeisiin, kun liikkuvat osat laajenevat kasvavan paineen vaikutuksesta. Kun ne vuorotellen paisuvat ja palautuvat alkumuotoon, robotti ikään kuin ui.

Samaa toimintaperiaatetta voidaan soveltaa myös moottoriin. Silloin robotti kulkee kuin mustekala, joka puristamalla vaippaontelonsa vettä tuottaa työntävän vesisuihkun.

  1. Lonkerot ammentavat energiaa Jupiterin vaihtelevista magneettikentistä.

  2. Energialla muun muassa hajotetaan vettä hapeksi ja vedyksi. Kaasut varastoidaan robotin liikkuviin osiin.

  3. Joustava, itsevalaiseva pintamateriaali tekee ympäristön valoisaksi.

  4. Happi ja vety yhdistetään räjähdyskaasuksi. Räjähdys paisuttaa robotin liikkuvia osia, ja laajenemis-supistumisliike kuljettaa robottia. Kaasuseos sopii myös reaktiomoottorin polttoaineeksi.

Vielä vision asteella olevan robotin kehitystyöhön on saatu rahoitusta Nasan Innovative Advanced Concepts -ohjelmasta, joka tukee uutta luovaa tutkimusta.

Kohteena Jupiterin Europa-kuu

Jos robotti toteutuu, se saattaa päästä mukaan, kun Nasa laukaisee luotaimen kohti Jupiterin Europa-kuuta vuonna 2021. Lue lisää Europa-kuun tutkimushankkeista tästä artikkelista:

ELÄMÄÄ EUROPASSA?

Jupiterin kuun läpi­mitta on noin 3 000 kilo­metriä. Sen jään peittämän meren olosuhteet on arvioitu sellaisiksi, että siellä saattaa olla elämää jossain muodossa. Lue lisää tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: