FN meeting

Kuka vastaa viestiin ja miten?

Mitä pitäisi tehdä, jos jos Maahan jonain päivänä saapuu viesti vieraalta sivilisaatiolta? Ja kuka toimista päättää?

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010 teksti Helle & Henrik Stub

Jos joskus käy niin, että Maassa vastaanotetaan signaali vieraasta aurinkokunnasta, ratkaistavaksi nousee uusia ongelmia: Miten viestiin reagoidaan? Vastataanko vai tyydytäänkö kuuntelemaan? Ja kuka asiasta päättää?

Asiasta ei ole tehty virallista poliittista päätöstä, mutta Kansainvälinen astronautiikan akatemia on laatinut ohjeellisia suosituksia. Niiden mukaan YK:ssa pitää järjestää kaikille valtioille avoimet neuvottelut. Sitten YK:n yleiskokous päättää, vastataanko viestiin ja jos vastataan, millä tavalla. Erityinen työryhmä ottaa vastuulleen yhteydenpidon avaruuteen.

Tekninen kehitys voi kuitenkin kaataa yhteisesti laaditun strategian. Sivilisaatio, joka pystyy käyttämään viestintään infrapunalaseria, voi helposti lähettää valtavat määrät tietoa muutamassa päivässä. Nykyään monet voivat ottaa vastaan tällaisen signaalin ja lähettää sen edelleen – YK:n päätöksestä riippumatta.

Tunnettu SETI-tutkija Seth Shostak on esittänyt, että viesteihin ei pidä vastata lähettämällä yksittäisiä tietoja, kuten alkulukuja tai piin arvoa, vaan sen sijaan lähettämällä koko World Wide Webin sisältö sensuroimattomana. Mikroaalloilla internetin tiedot voidaan lähettää puolessa vuodessa, mutta infrapunalaserilla tehtävästä selvitään kahdessa päivässä. Tämä olisi paras mahdollinen tapa esitellä Maan elämää vieraalle sivilisaatiolle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: