Jill Tarter

Havainnot saavat pisteitä 0–10

Miten SETI-havaintoja arvioidaan? Kaksi tähtitieteilijää ovat laatineet sitä varten Rion asteikon.

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010 teksti Helle & Henrik Stub

SETI-havaintoja on vuodesta 2002 alkaen arvioitu Rion asteikon mukaan. Asteikon nimi tulee Rio de Janeiron kaupungista, jossa yhdysvaltalainen Jill Tarter ja unkarilainen Iván Almár esittelivät sen ensimmäisen kerran kansainväliselle kongressille.

Jos luku on 0, havainto on erittäin epävarma tai mahdollisesti täysin väärä. Naapuritähdestä saapuva signaali saisi vain arvon 4, vaikka se olisi suunnattu Maata kohti ja havainto olisi luotettava. Jos signaali lisäksi sisältäisi viestin, sen arvo nousisi 5:een.

Jotta havainto saisi asteikolla luvun 10, sen pitäisi muuttaa maailmaa pysyvästi. Tällainen tapaus olisi esimerkiksi vieraan avaruusaluksen laskeutuminen Maahan. Yksikään havainto ei toistaiseksi ole yltänyt nollaa korkeammalle.

Rion asteikon lukuun vaikuttaa neljä tekijää:

Havainnon laatu Havainnot jaetaan kahteen ryhmään. Toiseen kuuluvat fyysiset kontaktit, kuten vieras avaruusalus tai esine, ja toiseen signaalit. Merkitystä on myös sillä, onko signaali kohdistettu Maahan vai lähetetty kaikkiin suuntiin. Kysymyksessä voi olla myös teknisen taidon merkkien havaitseminen.

Havainnon tyyppi Tyypin kannalta ratkaisevaa on se, onko havainto tehty vain yhden kerran vai toistuuko se niin, että se voidaan vahvistaa yhden tai usean uuden havainnon pohjalta.

Havainnon etäisyys Aurinkokunnassa tehty havainto on luonnollisesti tärkeämpi kuin valovuosien päässä sijaitsevasta tähdestä tuleva signaali. Jos signaali on peräisin vieraasta galaksista ja se on ollut matkalla miljoonia vuosia, sillä on Maassa nyt eläville ihmisille ainoastaan tieteellinen merkitys.

Havainnon luotettavuus Luotettavuuden arviointi on subjektiivista. Yleensä kuitenkin luotettavuutta mitataan sen pohjalta, ketkä tutkijat havainnon ovat tehneet ja mitä välineitä on käytetty.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: