Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nopeat radiopurkaukset

Kuva on piirros siitä, miten valopurje saa energiaa vieraalta planeetalta lähetetyistä nopeista radiopurkauksista.

© M. Weiss/CfA
Maailmankaikkeus - Elämä avaruudessa

Harvard-tutkijat: Oudot signaalit voivat olla vieraan älyn tuottamia

Avaruudesta tulevat voimakkaat signaalit voivat olla vieraan sivilisaation aikaansaamia, arvelee Harvardin yliopiston tutkijaryhmä. Tutkijoiden mukaan signaalit työntävät avaruusaluksia eteenpäin.

Ne kestävät muutaman millisekunnin, ja niissä on 500 miljoonaa kertaa niin paljon energiaa kuin Auringossa.

Ensimmäiset nopeat radiopurkaukset FRB (Fast Radio Bursts) havaittiin vuonna 2007, ja siitä lähtien ilmiö on hämmästyttänyt astronomeja.

Purkausten syntytapaa ja alkuperää ei vielä ole kyetty selittämään. On esitetty, että ne johtuisivat supermassiivisesta mustasta aukosta tai voimakkaista magnetareista.

Valon nopeudella matkaava rahtialus

Nyt Harvardin yliopiston tutkijaryhmä on esittänyt uuden teorian radiopurkauksista: Älykkäät olennot ovat saaneet aikaan signaalit, joita ne käyttävät avaruusalustensa työntövoimana.

Tutkijoiden mukaan signaalit ovat niin voimakkaita, että niiden avulla saadaan suuri, jättimäisellä valopurjeellavarustettu rahtialus kiihtymään lähelle valon nopeutta.

Tutkijat arvelevat, että signaalit lähetetään planeetalta, joka sijaitsee miljardien valovuosien päässä Maasta olevassa galaksissa. Kun signaali hetken aikaa osuu Maahan, se havaitaan nopeana radiopurkauksena.

Ei aivan epätodennäköistä

Tutkijoiden kuvaama signaali vaatii kuitenkin suuria määriä energiaa. Sitä varten pitäisi olla kaksi kertaa Maan kokoinen laitos, joka kerää tähdestä tulevaa valoa, ja luo siitä valonsäteen.

Niin uskomattomalta kuin teoria kuulostaakin, se on yksi todennäköisimmistä selityksistä nopeille radiopurkauksille. Joka tapauksessa se kuuluu niihin harvoihin, jotka noudattavat tunnettuja fysiikan lakeja.

Useimmat nopeiden radiopurkausten selitykset perustuvat nimittäin vain teorioissa esitetyille avaruuden ilmiöille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota