HAASTATTELU: Kiistelty tutkija tieteellistää ufojen etsinnän

Vaikka monet tutkijat suhtautuvat asiaan skeptisesti, Harvardin yliopiston professori Avi Loeb uskoo, että Aurinkokunnassa käy muukalaisia avaruudesta. Galileo Project etsii todisteita vierailuista.

Avi Loeb, Harvardin yliopiston professori
© The Washington Post/Getty Images

Israelilais-yhdysvaltalainen Avi Loeb on arvostettu tutkija, jonka ansiosta maailmankaikkeudesta tiedetään entistä enemmän. Hän on opettanut vuodesta 1993 astrofysiikkaa ja kosmologiaa yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa. Hänet tunnetaan myös Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin tieteellisenä neuvonantajana.

Viime vuosina Loeb on kuitenkin ollut kiistelty tieteenharjoittaja siksi, että hän esitti vakavissaan tähtienvälisen kappaleen – vuonna 2017 Aurinkokunnassa liikkuneen ‘Oumuamuan – olevan vieraan sivilisaation avaruusalus.

Loebin perustamassa Galileo Projectissa yritetään tunnistaa ja tutkia kappaleita, jotka saattavat olla keinotekoisia eli vieraan sivilisaation esineitä.

Avi Loeb, professori Harvardin yliopisto

Harvardin yliopiston professori Avi Loeb on toiminut muun muassa Yhdysvaltojen presidentin tieteellisenä neuvonantajana.

© Boston Globe/Getty Images

Miksi Galileo Project perustettiin?

Yhdysvaltojen tiedustelutoimintaa hallinnoiva Office of the Director of National Intelligence laati vuonna 2021 raportin Yhdysvaltojen kongressille. Siinä käsiteltiin tunnistamattomia ilmakehän ilmiöitä, ja Nasan johtaja Bill Nelson ehdotti, että tutkijoille annettaisiin tehtäväksi selvitää, mistä niissä on kyse.

Otin pian yhteyttä Nasaan ja tarjosin apuani. Sitä ei kuitenkaan tarvittu.

Vähän myöhemmin, kesäkuun lopussa 2021, minua lähestyi joukko miljardöörejä, jotka olivat lukeneet Extraterrestrial-kirjani. Sen innoittamana he tarjosivat miljoonien dollareiden rahoituksen tutkimushankkeelle. Perustin Galileo Projectin yhdessä tutkija ja yrittäjä Frank Laukienin kanssa.

Onko lentäviä esineitä jo havainnoitu?

Olemme luomassa havaintoasemia, jotka tarkkailevat taivasta sekä kuvaamalla sitä näkyvän valon ja infrapunasäteilyn alueella että vastaanottamalla radio- ja ääniaaltoja.

Tarkoista kuvista voidaan hahmottaa, mitä taivaalla näkyy, käyttämällä hyväksi tekoälysovelluksia. Olemme hankkineet tätä tarkoitusta varten tietokonejärjestelmän, ja olemme sijoittaneet noin 250 000 dollaria nyt jo testattaviin laitteisiin. Kun ne vastaavat vaatimuksiamme, ne otetaan käyttöön. Asemia perustetaan määräpaikkoihin.

Pidän ilman muuta mahdollisena, että vieraat sivilisaatiot vierailevat Aurinkokunnassa. Asiasta saadaan varmuus vain keräämällä tutkimusaineistoa taivaalta. Ainoastaan kappaleita tutkimalla saadaan kiistattomat todisteet.

Kuinka meteorien jäännöksiä aiotaan etsiä?

Olemme vastikään saaneet 1,5 miljoonaa dollaria yksityiseltä rahoittajalta ja työstämme hankesuunnitelmaa.

Tarkoituksena on aloittaa etsinnät Papua-Uuden-Guinean lähellä vuoden 2023 alkupuolella. Merenpohjaa pitkin vedetään kelkkaa, jossa on magneetteja. Sillä voidaan löytää ilmakehässä hajonneen tähtienvälisen meteorin osia, jotka putosivat Tyyneenmereen.

Olisi tuhat kertaa kalliimpaa etsiä tähtienvälistä kappaletta avaruusluotaimella. Jos löydämme osia, ihminen pääsee ensimmäisen kerran koskettamaan ainetta, joka on peräisin Aurinkokunnan ulkopuolelta tulleesta isosta – koripallon kokoisesta – kappaleesta. Tätä ei siis ole tapahtunut vielä koskaan!

”On kiehtovaa ja innostavaa etsiä jotain, mitä ei ole nähty koskaan ennen ja mikä saattaa olla keinotekoista.” Avi Loeb, astrofyysikko

Pidän mahdollisena, että löydämme vieraan sivilisaation valmistamaa materiaalia. Kukaan ei ole vielä lähtenyt samaan suuntaan, ja meillä on hyvä tilaisuus poimia matkalla matalalla roikkuvat hedelmät.

Kuinka muut tutkijat suhtautuvat hankkeeseen?

On kiehtovaa ja innostavaa etsiä jotain, mitä ei ole nähty koskaan ennen ja mikä saattaa olla keinotekoista. Osa kollegoistani kehottaa kuitenkin harkitsemaan vielä, sillä epätavalliset väitteet vaativat epätavallisia todisteita.

Kommentoin omasta puolestani, että epätavalliset todisteet vaativat epätavallista rahoitusta.

tähtienvälinen kappale, ‘Oumuamua

Loebin mukaan vuonna 2017 havaittu tähtienvälinen kappale ‘Oumuamua saattaa olla vieraan sivilisaation avaruusaluksen aurinkopurje.

© Ron Miller/SPL

Esimerkkinä mainittakoon, että LHC-hiukkaskiihdyttimeen on käytetty kymmenen miljardia dollaria. Jos rohkenemme olettaa, että ‘Oumuamuan tai tähtienvälisten meteorien kaltaiset kappaleet voivat olla keinotekoisia, tarvitaan alle prosentti LHC:hen sijoitetusta rahamäärästä sen selvittämiseen, pitääkö oletus paikkansa.

Koska asia kiinnostaa sekä maallikkoja että viranomaisia, ajatus, ettei sitä pitäisi tutkia epätavallisuuden takia, tuntuu järjettömältä!