Jupiterin Europa-kuun jäisestä pinnasta saatiin tietoa Voyager 2 -luotaimelta vuonna 1979 ja Galileo-luotaimelta koko 1990-luvun ajan. Sen jälkeen on käynyt ilmi, että Europa on paras ehdokas vieraiden elämänmuotojen löytämiseksi Aurinkokunnasta.
Jäisen pinnan alla piilee valtava suolaisen veden meri, jossa voi olla elämää. Koska elämän löytymisen mahdollisuuksia Europasta pidetään hyvinä, Nasa päätti toteuttaa Europa Clipper -luotainhankkeen.
Luotain laukaistaan kohti Europaa vuonna 2024 ja sen odotetaan asettuvan jäisen kuun kiertoradalle vuonna 2030. Luotaimessa on tutka, jolla voidaan tutkia jään alla olevaa pintaa.
Tarkoituksena oli tutkia ilmastonmuutosta
Astrofyysikot ovat aiemmin olleet epätoivon vallassa, sillä Europan 20–30 kilometriä paksu jääpeite on vaikuttanut niin paksulta, että sitä ei voisi läpäistä tutkilla.
Nyt tutkijaryhmä yhdysvaltalaisesta Stanfordin yliopistosta on Grönlannissa tehdyssä tutkimuksessa saanut selville, että vettä voi olla paljon lähempänä pintaa kuin tähän asti on oletettu.
Alun perin tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, miten Grönlannin mannerjään kasvu ja kutistuminen vaikuttaa merenpinnan nousuun ja siten ilmastonmuutokseen.
Sattumalta tutkijaryhmä seurasi toisten tutkijoiden esitystä Europan pinnasta ja havaitsi, että Europa muistuttaa yllättävän paljon Grönlannista tehtyjä havaintoja.