Curiosity illustration

Curiosity ja elämän etsintä Marsissa

Elokuun 6. päivänä 2012 Marsin pinnalle laskeutui tähänastisista mönkijöistä kookkain: Curiosity. Sen tehtävänä on etsiä Marsista merkkejä elämästä.

tiistai 22. toukokuuta 2012

Marraskuussa 2011 Nasa laukaisi tähän asti kookkaimman Mars-mönkijänsä kohti punaista planeettaa. Sen saattoi matkaan Atlas V -kantoraketti, jonka urakka päättyi 44 minuuttia laukaisun jälkeen. Raketin viimeinen vaihe, Centaur, ja sen kyydissä oleva luotain olivat saaneet 42?000 kilometrin tuntinopeuden ja etenivät kursilla, joka veisi ne hiuksenhienosti Marsin ohi.

Syynä punaisen planeetan ohi kulkevaan kurssiin oli se, että Centaur-vaiheen ei haluttu missään tapauksessa pääsevän Marsiin, koska sen pelättiin vievän mukanaan Maan mikrobeja.

Maan pieneliöt eivät saa päästä Marsiin

Vain luotaimen ja sen sisällä olevan steriilin Curiosityn oli siis tarkoitus päätyä Marsin pinnalle. Luotain piti irrottaa Centaurista, joka jäi omalle kurssilleen. Luotaimen suunnan muutosta varten sen nopeutta piti vähentää 20 kilometrillä tunnissa.

Operaatio oli sen verran haasteellinen, että siihen osallistui lennonvalvomossa 12 ihmistä. Curiosity-mönkijää kuljettava luotain vakautti kulkuaan avaruudessa pyörähtämällä akselinsa ympäri kaksi kertaa minuutissa. Lisäksi luotaimen kurssia säädettiin kahdeksalla pienellä ohjausmoottorilla.

Kurssin korjaamista varten ensin käynnistettiin kaksi moottoreista 19 minuutiksi, jotta pyörimisakselin suuntaista nopeutta saatiin muutettua. Sen jälkeen nopeuttaa säädettiin muilla moottoreilla. Ennen kuin luotain saatiin oikealle kurssille kohti Marsia, ohjausraketit piti käynnistää viideksi sekunniksi kerrallaan 200 kertaa kahden tunnin aikana.

Curiosityn matkaa valmisteltiin vuosia

Curiositya kuljettava luotain lähti jatkamaan matkaansa kohti Marsia omin päin 11. tammikuuta 2012. Ennen kuin mönkijän renkaat pääsivät Marsin pinnalle Galen kraatterissa hieman planeetan päiväntasaajan eteläpuolella, luotaimen kurssia piti kuitenkin vielä tarkastaa muutaman kerran.

Curiosityn tehtävänä on tutkia, millaiset olot naapuriplaneetalla vallitsivat 3–4 miljardia vuotta sitten. Tuolloin Marsissa oli lämmintä ja kosteaa eli siellä saattoi olla jonkinlaista elämää.

Fakta

Mars Science Laboratory Tehtävä: Curiosity-mönkijän (uteliaisuus) virallinen nimi on Mars Science Labo­ratory. Sen tehtävä on etsiä merkkejä elämästä.

Työrupeaman kesto: Ainakin yksi Marsin vuosi eli kaksi Maan vuotta.

Pituus ja paino: Curiosityn pituus on kolme metriä. Painoa sillä on 900 kiloa eli yli viisi kertaa niin paljon kuin Spirit- ja Opportunity-mönkijöillä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: