N. Fierer
Antarktis, jordprøver

Antarktiksen maaperänäytteet täysin steriilejä

Etelämantereelta löytyi täysin eloton paikka. Löydöstä pitää ehkä ottaa oppia avaruustutkimukseen.

Mikrobien on uskottu elävän lähes kaikkialla. Niitä on löydetty korkeimpien vuorten huipulta, valtamerien pohjalta ja jopa Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n ulkopinnasta.

Siksi yhdysvaltalaistutkijat olivat ihmeissään, kun heidän Transantarktisilta vuorilta ottamiensa maaperänäytteiden analyysi valmistui. Näytteistä ei löytynyt ainuttakaan mikrobia.

Tavallisesti mistä tahansa maapallon kolkasta otetussa näytteessä on miljoonia mikrobeja grammaa kohti. Etelämantereelta otetut näytteet olivat totaalisen elottomia.

Tutkijat olivat valinneet näytteenottopaikaksi Transantarktisten vuorten laakson juuri alueen karujen olosuhteiden vuoksi. Tulos voikin selittyä siitä, että alueen kylmyys ja kuivuus on liikaa jopa mikrobeille.

Periaatteessa on myös mahdollista, että tulos on sattumaa. Ehkä mikrobeja olisi löytynyt, jos näytteet olisi otettu hieman eri paikasta ja tutkittu tarkemmilla laitteilla.

Antartiksen elottomuus voi tarkoittaa myös sitä, että elämän löytäminen muilta taivaankappaleilta on vielä epätodennäköisempää kuin on luultu.

Toisaalta voidaan ajatella myös niin, että elämää täytyy ehkä vain etsiä paljon perusteellisemmin kuin on oletettu.