Signaali avaruudesta

Kolme teoriaa avaruuden oudoista radiosignaaleista

Vuodesta 2001 tähtitieteilijät ovat rekisteröineet kymmenen ultralyhyttä radiosignaalia, joita ei voida selittää tunnetuilla kosmisilla ilmiöillä. Yrittävätkö avaruusoliot ottaa meihin yhteyttä vai onko signaaleille olemassa maanläheisempi selitys?

maanantai 21. syyskuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

Teoria 1: Viesti avaruusolioilta

Kaikki kymmenen radiosignaalia näyttävät merkitsevän samaa lukua. Signaalit koostuvat radiosäteilypurkauksista ja niiden kulkemaa matkaa voidaan mitata purkauksen korkea- ja matalataajuuksisten osien viiveestä. Kaikissa tapauksissa viive on jaollinen luvulla 187,5. Numeroviesti on juuri se, mitä älykkäiden olentojen voisi olettaa lähettävän yrittäessään ottaa meihin yhteyttä.

Teoria 2: Tuntematon kosminen ilmiö

Vuonna 1967 tutkijat rekisteröivät avaruudesta tulevan signaalin, joka toistui 1,33 sekunnin välein. Selittämätöntä signaalia alettiin kutsua "pieneksi vihreäksi mieheksi", mutta myöhemmin sen havaittiin olevan peräisin pulsarista. Tähtitieteilijät eivät olleet vain havainneet ilmiötä aiemmin. Ehkä kymmenen muutakin radiosignaalia pystytään joskus selittämään vastaavalla tavalla.

Teoria 3: Tavallista radioviestintää

Omat viestintäjärjestelmämme lähettävät jatkuvasti radioviestejä. Oudot signaalit voivat osoittautua niinkin tavallisiksi ilmiöiksi kuin kännykkämastoksi tai tuntemattomaksi tiedustelusatelliitiksi.

Mikä teoria on paras?

Kerro, mikä sinusta on teorioista todennäköisin – ja katso, mitä muut lukijat ovat asiasta mieltä:

Erittäin lyhyet radiosignaalit

Kuvassa näkyy viimeinen kymmenestä signaalista, joka rekisteröitiin Parkesin radioteleskoopilla Australiassa 14. toukokuuta 2014. Outo signaali kesti vain muutamia millisekunteja – piikki käyrällä – mutta se sisälsi yhtä paljon energiaa kuin mitä Auringosta säteilee kuukaudessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: