Sensaatio: Supermaalla on kaasukehä
Gliese 1132b on liian kuuma paikka ihmisille, mutta silti tähtitieteilijät tarkkailevat sitä herkeämättä: ensimmäistä kertaa niin sanotulta supermaalta on onnistuttu löytämään kaasukehä.

Brittiläinen tutkijaryhmä on tehnyt sensaatiomaisen löydön 39 valovuoden päässä meistä.
Eksoplaneetta Gliese 1132b on luokiteltu supermaaksi, koska se muistuttaa maapalloa hyvin paljon.
Nyt kiinnostavalta taivaankappaleelta on löydetty myös selviä merkkejä tiheästä kaasukehästä.
Vesihöyryä ja metaania
”Kyse ei ole elämän löytymisestä toiselta planeetalta, mutta se on kuitenkin tärkeä askel siihen suuntaan”, sanoo Keelen yliopiston tohtori John Southworth lehdistötiedotteessa:
”Gliese 1132b:tä ympäröivä kaasukehä on ensimmäinen kaasukehä, joka on löydetty muulta Maan kaltaiselta planeetalta kuin Maalta.”
Ensimmäiset mittaukset viittaavat siihen suuntaan, että kaasukehä on tiheä ja se koostuu kuumasta vesihöyrystä tai metaanikaasusta tai niiden sekoituksesta.
Kaasukehästä ja Maan kaltaisista olosuhteista huolimatta ihmisen ei kannatta pyrkiä planeetan pinnalle, sillä siellä lämpötila on yli 330 °C.
Herättää toivon elämästä
Löytö antaa silti aihetta ennennäkemättömään riemuun, sillä Gliese 1132b:n tapaus herättää toivon siitä, että avaruudessa voisi olla elämää.
Se osoittaa, että eksoplaneetalla voi olla kaasukehä ja että kaasukehä voi säilyä tiheänä miljardeja vuosia.
Ensi vuonna avaruuteen laukaistaan James Webb -avaruusteleskooppi, ja hypermoderni laite suuntaa todennäköisesti kaukoputkensa kohti planeettaa.
James Webbin teleskooppi on niin tehokas, että se voi hyvinkin valottaa Gliese 1132b:n kaasukehän tiheyttä ja koostumusta.