Planeettaharava SPHERE/VLT teki ensimmäisen eksoplaneettahavainnon

Chilessä vuonna 2014 VLT-teleskooppiin (Very Large Telescope) asennettu SPHERE-laite on ensimmäistä kertaa havainnut uuden eksoplaneetan kameran avulla.

Uusi eksoplaneetta

SPHERE on havainnut eksoplaneetan ensimmäistä kertaa Maassa olevan kameran avulla. Kuvassa eksoplaneetta on merkitty b:llä. Se peittää emotähden (A) valon. Ympyrä kuvaa sitä, kuinka pitkä matka tähdestä on eksoplaneettaan: se on kolme kertaa Neptunuksen ja Auringon välinen etäisyys.

© UNIGE

Vain hyvin harva eksoplaneetta voidaan havaita kameralla.

Yleensä eksoplaneetan kiertämän tähden valo on niin voimakasta, että eksoplaneetan heijastama valo ei erotu. Siksi eksoplaneetan olemassaolon vahvistamiseen on käytettävä epäsuoria menetelmiä.

Nyt SPHERE-laitteella on onnistuttu havaitsemaan ja valokuvaamaan planeetta, jonka hohde on vain miljoonasosan sen emotähden hohteesta.

Yhtä heikosti erottuu 50 metrin päähän majakan voimakkaasta valosta laitettu kynttilä, kun sitä tarkkaillaan 775 kilometrin päästä.

385 valovuotta Maasta

SPHERE on varustettu erikoisella mukautuvalla peilillä, joka 1 200 kertaa sekunnissa tekee jopa nanoluokan korjauksia signaaliin ilmakehän aiheuttamien vääristymien vuoksi.

Tämä auttaa kameraa ottamaan teräviä kuvia jopa satojen valovuosien päässä sijaitsevista kohteista.

Lisäksi SPHERE ohjaa emotähden valon pois niin sanotun koronagrafin avulla. Koronagrafilla luodaan pienen kiekon avulla eräänlainen keinotekoinen auringonpimennys. Se poistaa suuren osan valosta, joka voisi peittää alleen eksoplaneetan heikon hohteen.

Alun perin tähti?

Eksoplaneetta, joka on saanut "mieleenpainuvan" nimen HIP65426b, sijaitsee hämmästyttävän kaukana emotähdestä: etäisyys on kolme kertaa niin pitkä kuin Auringon ja Aurinkokunnan kauimmaisen planeetan, Neptunuksen.

Etäisyyttä voi selittää se, että tähtijärjestelmässä oli syntymässä alun perin kaksi tähteä samanaikaisesti ja niistä suurempi veti itseensä sitä materiaa, joka olisi kuulunut pienemmälle tähdelle.

Näin kehittyvästä tähdestä tulikin lopulta vain planeetta.

Yötaivas

Jos käännät katseesi kohti Orionin vyötä, katsot aluetta, jota kutsutaan Skorpionin-Kentaurin assosiaatioksi. Sieltä SPHERE löysi uuden eksoplaneetan, HIP65426b:n.

© NASA